Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds får stort pris

Linus Torvalds
Linus Torvalds Bild: Linuxmag.com linux

Linus Torvalds är en av mottagarna av det internationella Milenniumpriset för teknologi i år.

Han får priset för sina insatser för att utveckla ny öppen källkod - som resulterade i kärnan i det populära operativsystemet Linux. Enligt prismotiveringen har Linus Torvalds insatser bidragit till utvecklingen av programvara med stor spridning, de har främjat nätverkssamarbete och gjort internet öppnare och tillgängligare för många miljoner människor.

Den andra som får priset är den japanska stamcellsforskaren Shinya Yamanaka. Han har skapat en metod för att utveckla stamceller utan att ta dem från ett embryo. I framtiden kan den nya tekniken med så kallade iPS-stamceller kanske göra det möjligt att odla nya vävnader. Tekniken kan i så fall användas för att behandla svåra sjukdomar, som cancer, diabetes eller Alzheimers sjukdom.

Prisen delas ut i Helsingfors den 13 juni, då offentliggörs också namnet på årets vinnare av huvudpriset.

Det finländska Millenniumpriset för teknologi delas ut vartannat år. Priset ska gå till teknologiska innovationer som förbättrar människors livskvalitet. Bakom priset står den obundna Stiftelsen Teknikakademien, som bildades 2002 av det finländska näringslivet i samarbete med statliga aktörer.

Läs också