Hoppa till huvudinnehåll

Forskning: Internetberoende krymper hjärnan

Bild: EPA/SAN FANG monitor

Internetberoende kan leda till att hjärnans fysiska struktur förändras och till att hjärnan krymper. Det visar ny internationell forskning som SVT rapporterar om.

Hos personer som tillbringar mycket tid på internet kan den grå materian i hjärnan delvis förtvina och den totala hjärnytan kan minska med 10 - 20 procent. Liknande siffror man kan se hos drog- och alkoholberoende personer.

Internetanvändning gör att vissa neurologiska funktioner förstärks, men samtidigt blir hjärnans funktioner sämre på vissa områden.

Bland annat kan det bli svårare att diskutera eller att titta andra i ögonen. Inlärningen och minnet kan också lida.

Tills vidare vet forskarna inte hur bestående förändringarna i hjärnan är.

Forskningen publicerades i PLos One.

 • Bort med munkavlen - nu får tyska läkare säga att de utför aborter

  De får däremot inte ge mer detaljerad information om abort.

  Den tyska regeringen har enats i en stor tvistefråga, huruvida läkare får "göra reklam" för att de utför aborter. Förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater har länge motsatt sig en ändring av strafflagens paragraf 219a, men på torsdag blev det en kompromiss med socialdemokraterna.

 • Talman Risikko försvarar grundlagsexperterna: "De gör sitt jobb"

  Mötet med experterna var konstruktivt enligt Risikko.

  Bra och konstruktiva diskussioner, det konstaterade riksdagens talman Paula Risikko (Saml) efter mötet med grundlagsexperter på torsdag kväll. Enligt Risikko var alla på mötet eniga om att processen i riksdagen har skötts precis som den ska.

 • Känslosamt VM-brons till Mari Eide, som miste sin syster i somras: "Ida är med mig"

  Mari Eide gjorde VM-debut och vann ett brons i sprint.

  Skidsäsongen 2018-2019 har varit allt annat än lätt för norskan Mari Eide, som i slutet av sommaren förlorade sin syster i en tragisk sjukdomsattack. På den första VM-dagen tog Mari Eide ett överraskande VM-brons i Seefeld. "Det är en seger för hela familjen" säger Eide till SVT.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes