Hoppa till huvudinnehåll

Nationalpark 3: Riisitunturi

Vy från Riisitunturi nationalpark. Vy från Riisitunturi nationalpark. Bild: YLE/Strömsö elisabeth morney,hundspann,nationalpark,riisitunturi,strömsö

Riisitunturi är en riktig doldis i jämförelse med sin granne Oulanka nationalpark som är en av Finlands mest besökta parker. Trots sin litenhet är den populär bland sina besökare. Den valdes till årets nationalpark 2010.

Riisitunturi är en av Finlands sydligaste fjällmiljöer. Den ligger i Posio på gränsen mellan Lappland och norra Österbotten. På toppen av fjället ser man Kitka sjön och ända bort till Ruka.

Ett roligt sätt att ta sig fram uppför ett fjäll utan att behöva använda sin egen muskelkraft är att åka hundspann. Lauri och Marika Sassali har ett 50-tal huskyhundar som gärna och ivrigt drar omkring folk i en släde. Om man vill kan man pröva att köra själv. Det ser lättare ut än vad det är. För min del slungades jag iväg i en kurva när jag hade lutningen fel. Men till all lycka är snön mjuk och djup så det var bara roligt att få pröva på centrifugalkraften.

Den perfekta friluftsdagen kronades med sylter och dryck från en lokalgårdsbutik. Alla råvaror kommer från nejden och Ritva Kokko förädlar dem hemma i köket. Den festliga drycken gjord på granskott blev vald till årets dryck 2005 av restaurangernas tidning Viisi tähteä. Den bubblande granskottsdrycken påminner om skumvin utan att ha en droppe alkohol.

Man kan läsa mer om Riisitunturi på Forststyrelsens hemsidor.

 class=

Kommentarer

 • Monica Avellan ny ordförande för FSG

  Tar över efter Ulrika Jansson.

  Finlands Svenska Gymnastikförbund har valt en ny ordförande. Det blir Monica Avellan från Pargas som tar över efter Ulrika Jansson.

 • Cecilia tog sig från Tenala till London Fashion Week

  Vad händer bakom kulisserna på en världsberömd modeshow?

  Brinner du för mode och drömmer om en karriär inom branschen? Låt dig inspireras av Ekenäsbördiga Cecilia Etzell, vars modeintresse förde henne från Tenala till en av modeindustrins huvudstäder, London. Vad händer bakom kulisserna på en av världens största modeshower?

 • Salin fick fira cupguld i Spanien

  Sasu Salin gjorde tio poäng i finalen.

  Sasu Salins klubb Gran Canaria vann på lördagskvällen den spanska supercupen. Gran Canaria besegrade FC Barcelona i finalen med 79–59.

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk