Hoppa till huvudinnehåll

Klimatpiloterna är i hamn

klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad
Klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad. klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad Bild: YLE/Stefan Härus klimatpiloterna

Miljöorganisationen Natur och Miljös projekt Klimatpiloterna i Östra Nyland är i hamn. 13 familjer har i två års tid utmanats att minska på sina växthusgasutsläpp - och lyckats.

Slutresultatet är att klimatpiloternas totala växthusgasutsläpp minskat med 16%.

Klimatpiloterna träffades 12 gånger under det två år långa projektet och fick information om olika sätt att minska sina växthusgasutsläpp. Familjerna informerades bland annat om klimatsmart mat, klimatvänlig bilkörning och klimatvänlig semester. Också återanvändning och energifrågor stod på programmet.

Som en följd av projektet har klimatpiloterna Christina och Mikael Grönroos i Sibbo bland annat skaffat sig en kompost och skaffar sin mat med mera eftertanke.

Trots att projeketet officiellt är över, kommer klimatpiloterna högst antagligen att träffas sporadiskt också i framtiden för att penetrera miljöfrågor.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Östnyland