Hoppa till huvudinnehåll

Klimatpiloterna är i hamn

klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad
Klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad. klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad Bild: YLE/Stefan Härus borgå,klimatpiloterna,östnyland

Miljöorganisationen Natur och Miljös projekt Klimatpiloterna i Östra Nyland är i hamn. 13 familjer har i två års tid utmanats att minska på sina växthusgasutsläpp - och lyckats.

Slutresultatet är att klimatpiloternas totala växthusgasutsläpp minskat med 16%.

Klimatpiloterna träffades 12 gånger under det två år långa projektet och fick information om olika sätt att minska sina växthusgasutsläpp. Familjerna informerades bland annat om klimatsmart mat, klimatvänlig bilkörning och klimatvänlig semester. Också återanvändning och energifrågor stod på programmet.

Som en följd av projektet har klimatpiloterna Christina och Mikael Grönroos i Sibbo bland annat skaffat sig en kompost och skaffar sin mat med mera eftertanke.

Trots att projeketet officiellt är över, kommer klimatpiloterna högst antagligen att träffas sporadiskt också i framtiden för att penetrera miljöfrågor.

 • Barn på stranden i Ho Chi Min.

  Björn Ådahl: Ojämlik utveckling i mångsidigt Vietnam

  Vietnams minoriteter lever långt från turisternas solkust.

  Vietnams minoriteter lever långt från den idylliska solkust som turisterna känner till. Svenska Yles medarbetare Björn Ådahl skriver om landets spirande ekonomi och de utsatta minoriteterna.

 • Brygga renoveras.

  Glädje i Dalsbruk efter att industriområdet äntligen såldes

  Nu hoppas man att affären blåser nytt liv i orten.

  Beskedet att kommunen och lokala företag köper upp Valsverksholmen i Dalsbruk tas emot med glädje på orten. De ortsbor som Yle Åboland talat med hoppas nu att affären blåser nytt liv i Dalsbruk.

 • Kimi Räikkönen.

  Blåvitt kalaskval – Räikkönen i första startledet

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji.

  Ferrari spände musklerna i kvalet i Sotji och tog en dubbelseger. Kimi Räikkönen gjorde säsongens överlägset bästa kval, men en liten miss gjorde att han inte tog pole position.

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Nyligen publicerat - Östnyland

 • rådhuset i lovisa

  Olika uppfattningar i fallet Kaleva

  Beklagligt att företaget Eltete drogs in i konflikten.

  Stadsstyrelsen i Lovisa och utvecklingsdirektör Sten Frondén samt före detta stadsdirektören Olavi Kaleva har vitt skilda uppfattningar om trasslet kring en eventuell tomtaffär med företaget Eltete.

 • grännäs skola

  Två nya skolhus i Borgå för 10 miljoner

  Grännäs skola färdig 2018, Tolkis skola 2020.

  Projektplanerna för Tolkis skola och Grännäs skola i Borgå har blivit färdiga. Grännäs skola ska stå färdig i slutet av år 2018 och Tolkis skolas nya skolhus i februari 2020.