Hoppa till huvudinnehåll

Klimatpiloterna är i hamn

klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad
Klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad. klimatpiloten Christina Grönroos och projektledare Christel Lindblad Bild: YLE/Stefan Härus klimatpiloterna

Miljöorganisationen Natur och Miljös projekt Klimatpiloterna i Östra Nyland är i hamn. 13 familjer har i två års tid utmanats att minska på sina växthusgasutsläpp - och lyckats.

Slutresultatet är att klimatpiloternas totala växthusgasutsläpp minskat med 16%.

Klimatpiloterna träffades 12 gånger under det två år långa projektet och fick information om olika sätt att minska sina växthusgasutsläpp. Familjerna informerades bland annat om klimatsmart mat, klimatvänlig bilkörning och klimatvänlig semester. Också återanvändning och energifrågor stod på programmet.

Som en följd av projektet har klimatpiloterna Christina och Mikael Grönroos i Sibbo bland annat skaffat sig en kompost och skaffar sin mat med mera eftertanke.

Trots att projeketet officiellt är över, kommer klimatpiloterna högst antagligen att träffas sporadiskt också i framtiden för att penetrera miljöfrågor.

Läs också

Östnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik
  • Tipsa oss - var finns våra värsta vägar?

    Svenska Yle söker de sämsta vägarna i Svenskfinland.

    Guppiga vägar. Vägar med ojämn yta. Vägar med gropar. Våra vägar mår inte särskilt bra. Vägnätet förfaller sakta men säkert och klagomålen tilltar i takt med att bilar förstörs och säkerheten försämras. Men var finns de allra sämsta vägarna i våra trakter?

Nyligen publicerat - Östnyland