Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds med i nya Internet Hall of Fame

Bild: Millennium Technology Prize linus

Rockstjärnor lever vidare för evigt i the Rock and Roll Hall of Fame och det gör nu också stjärnorna på webbhimlen på nya Internet Hall of Fame.

Utmärkelserna delades ut i Genève under organisationen Internet Societys 20:e årliga konferens bara några kilometer från forskningscentret Cern där World Wide Web ursprungligen utvecklades.

De som till exempel finns med i The Internet Hall of Fame är de som anses vara internets fäder.

Bland dem finns Robert Kahn och Vinton Cerf, finländska Linus Torvalds känd för operativsystemet Linux, den amerikanske politikern Al Gore, Elizabeth "Jake" Feinler som länge ledde Network Information Systems Center, Jon Postel som är känd för att som sitt livsverk ända fram till sin död sköta om namngivningen på internet och Mitchell Baker som kodade den öppna licensen till Mozilla.

Flera av de som finns med har speciellt arbetat för att göra internet tillgängligt för fler. Till exempel Kilnam Chonsom har arbetat för att sprida internet i Asien och Nancy Hafkin som utfört liknande arbete i Afrika samt Tan Tin Wee som är den som står bakom domännamn på världens olika språk.

Verkställande direktör och ordförande för Internet society Lynn St. Amour beskriver personerna i Internet Hall of Fame som drivkraften bakom Internets utveckling under de 30 år som gått sedan World Wide Web föddes.

- Det som alla de som finns på Internet Hall of Fame har gemensamt trots de otroligt olika bakgrund de representerar är en passion för sitt jobb. Deras arbete har gjort Internet till vad det är i dag, säger hon enligt Internet Societys webbsajt.

I framtiden kommer nya innovatörer att nomineras och upptas i the Internet Hall of Fame årligen.

Internet Hall of Fame
Artikel i Wired

(Av Kati Leuschel)

Läs också