Hoppa till huvudinnehåll

Ryska miljöaktivister kritiserar Finland

Kärnkraftverket Sosnovyj Bor
Kärnkraftverket Sosnovyj Bor Bild: Bayoue sosnovyj bor

Ryska kärnkraftsmotståndare varnar för riskerna med utvidgningen av Sosnovij Bor som ligger omkring hundra kilometer från den finska gränsen. Fem nya reaktorer är planerade och snart blir kärnkraftverket med sina 13 nya och gamla reaktorer den reaktortätaste orten i Europa.

Fysikern Oleg Bodrov bor i Sosnovij Bor och var under Sovjet-tiden kärnkraftsforskare, men efter olyckan i Tjernobyl blev han aktiv i den icke-statliga organisationen Green World.

Organisationen varnar för riskerna när nya digitala reaktorer används parallellt med gamla reaktorer av den modell som användes i Tjernobyl - trots att de egentligen skulle stängas för många år sedan.

- Maskinen ger pengar då elen produceras för att exporteras. Det är bara pengar som håller igång produktionen, inga andra skäl, säger Oleg Bodrov och berättar att det är Finland som köper hälften av den energi som produceras i de gamla reaktorerna.

Om Finland fortsätter att köpa den här energin tror han inte att produktionen kan stoppas.

- Så snälla sluta, säger Oleg Bodrov.

Han klagar över att kärnkraftsdiskussionen i Ryssland nästan är obefintlig, vilket gör att han vill väcka debatt i sina grannländer.

- Det finns ingen information om riskerna och inga protester mot det farliga som sker. När det inte informeras finns inte problemen, säger Oleg Bodrov som hoppas på att Finland i stället för att köpa kärnkraft från gamla reaktorer engagerar sig i projekt för förnyelsebar energi i regionen.

(Av Julia Wiraeus)

Här ligger Sosnovij Bor

Läs också