Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yles nya webb har öppnat!

mattias erkkilä Bild: Yle / Ove Holmqvist erkkilä,just nu,justnu,mattias,mattias erkkilä

I dag publiceras Svenska Yles nya webbsajt. Adressen är den gamla vanliga - svenska.yle.fi - men utseendet är nytt. Med den nya sajten vill Svenska Yle lyfta fram webben som en lika viktig utgivningskanal som tv:n och radion och göra produktionen tillgänglig alla tider på dygnet.

Just Nu redaktionen Bild: YLE / Ove Holmqvist anna von weissenberg,journalister,just nu,justnu,mattias erkkilä,nyhetsdesk,redaktion,rolf granqvist,sara langh,svenska yle,yle

Sajten presenterar Svenska Yles produktion - nyheter, tv-serier, debatt- och aktualitetsprogram, de populära ring-in-programmen i Radio Vega, Radio X3M:s produktion, bloggar, BUU-klubben och Strömsö - och mycket mera. På sajten lyfts också Yles unika arkivmaterial upp - ett material som inget annat mediehus i det här landet kan erbjuda.

Sajten bygger på webbpubliceringsverktyget Drupal, som många andra stora mediehus också använder sig av. I det första skedet övergår nyheterna och de regionala programmen till det nya utseendet - senare kommer Svenska Yles övriga produktion med.

Designen är responsiv, det vill säga den fungerar lika bra i datorn, läsplattan och mobilen. Det betyder bland annat att du i din mobil inte behöver ladda ner en applikation, utan designen anpassar sig automatiskt.

Kontakten och kommunikationen med publiken är viktig. De sociala medierna som Twitter och Facebook spelar en stor roll, liksom också den respons som kommer in via kommentarerna till nyhetsartiklarna och eposten. Strävan är att öppna de journalistiska processerna så att publiken, användarna, medborgarna är med och skapar utbudet i högre grad än i dag.

Vi vill betona att det här är startskottet på en lång utvecklingsprocess. Sajten kommer att genomgå många förändringar, som förhoppningsvis till stor del kommer att basera sig på den respons publiken ger.
Ge respons.

 • Vörå rullskidbana rullar på

  Vörå kommun ber om finansieringsstöd från grannkommunerna.

  Vörå kommun har nu fått ihop två tredjedelar av finansieringen för den planerade rullskidbanan. Nu ber Vörå om draghjälp av Vasa, Korsholm och Nykarleby.

 • Ålands skattefria paketrally - så här fungerar det

  Nu planerar EU att också Åland ska måsta börja betala moms.

  Miljontals paket skickas årligen via Åland till Finland för att kringgå momsen. Det åländska skatteundantaget beror på att Åland inte hör till EU:s beskattningsområde. Nu planerar EU-kommissionen att skärpa reglerna och stoppa det åländska paketrallyt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Ålands skattefria paketrally - så här fungerar det

  Nu planerar EU att också Åland ska måsta börja betala moms.

  Miljontals paket skickas årligen via Åland till Finland för att kringgå momsen. Det åländska skatteundantaget beror på att Åland inte hör till EU:s beskattningsområde. Nu planerar EU-kommissionen att skärpa reglerna och stoppa det åländska paketrallyt.

 • Helgens storm kraftigast i Vasa

  I Klemetsö blåste det 24,9 m/s.

  Den sommarstorm som drog över Finland förra helgen var exceptionellt kraftig, rapporterar Meteorologiska institutet. Stormen, som döptes till Rauli, fällde träd och ledde till omfattande elavbrott på lördagen.

 • Prorektor: Traditionella betyg kan leva kvar tillsammans med de nya

  Vasa övningsskola har både siffervitsord och själbedömning.

  Trots att den nya läroplanen har som mål att så småningom avveckla siffervitsord kommer man att fortsätta med både gammalt och nytt system i Vasa övningsskola. Prorektor Annika Lassus tycker inte att det ena ska utesluta det andra.

 • Skatten sjunker för medelinkomsttagaren

  Köpkraften ökar med ca 200 euro per år.

  Skattebetalarnas Centralförbund välkomnar den skattelättnad som konkurrenskraftsavtalet för med sig. I och med att avtalet nu täcker 90 procent av arbetstagarna sjunker inkomstbeskattningen med totalt 100 miljoner euro.