Hoppa till huvudinnehåll

Yrkesakademin vill börja utbilda vindkraftsmontörer

Vindmöllor
Vindmöllor Bild: YLE/AP Graphics Bank smältpunkt

Yrkesakademin i Österbotten har tagit ett steg på väg mot möjligheten att utbilda vindkraftsmontörer. Genom medverkan i ett europeiskt partnerskap som heter VET-wind kan de samarbeta med åtta andra utbildningsarrangörer i Europa.

- Vi är lyckligt lottade som får ta del av deras undervisningsmaterial, utbyte av lärare och elever, säger Carina Storhannus, som är ansvarig för Yrkesakademins eget projekt Innovind.
Yrkesakademins vindkraftsprojekt Innovind finansieras av Österbottens förbund och EU:s regionala utvecklingsfond. För att börja förbereda sig för att utbilda vindkraftsmontörer kommer YA att inledningsvis skicka två lärare på utbildning till Gotland i juni.
- Vi kan skicka våra lärare och studerande till deras vindraftverk så länge vi inte har egna och ta del av den erfarenhet som de har, säger Storhannus.

Projektet riktar sig till tre grupper. studerande på ungdomsstadiet som specialiserar sig vidare inom vuxenutbildningen, lärarna som ska utbilda, samt företagarna som behöver bygga på sin kompetens.

Yrkesakademin har för avsikt att anhålla om examensrättigheter när undervisningsministeriet har slagit fast examensgrunderna för vindkraftsmontörer. Om de vindkraftverk som planeras blir förverkligade kommer det att behövas flera hundra vindkraftsmontörer i Österbotten.

Det är fråga om en rörlig utbildning, som kan placeras där behovet uppstår.
- Utbildningen kommer säkert att vara rörlig på det viset att det är en vuxenutbildning som vi planerar, säger Storhannus.
Den kommer att finnas där behovet finns och där planerna verkställs.
- Här i Sydösterbotten är mycket på gång och kunde man få en kombination av ungdomsutbildning och vuxenutbildning här i området skulle det vara jättebra, säger Storhannus.

Läs också