Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens skogslagar försvagas

Många företag lovar plantera ett träd i till exempel den här regnskogen i Ecuador om du köper just deras produkt. Bild: YLE/Jussi Mankkinen Bild: YLE/Jussi Mankkinen ecuador,hängbro,klimat,regnskog,skog,sydamerika,träd

Det brasilianska parlamentet har godkänt nya lagar om skogsbruk som enligt miljöaktivister hotar det känsliga Amazon-området.

Skogslagarna tillåter bönder att odla jord på backkrön, bergssluttningar och närmare flodbankar. Brasilianska miljöorganisationer betraktar lagarna som ett svårt bakslag för arbetet att bevara Amazonas regnskog som har krympt med 17 procent enligt Världsnaturfonden.

Regnskogen representerar över hälften av världens återstående regnskogar och är den mest artrika tropiska regnskog som finns på jorden.

 • Yle Fem och Teema börjar dela kanal i vår

  Beslut i förvaltningsrådet på måndagskvällen.

  Yle Fem upphör som egen kanal i vår och börjar dela kanalplats med Yle Teema. Bolagets förvaltningsråd fattade beslutet på tisdagen.

 • Yles förvaltningsråd fattade beslut om tv-förnyelsen

  Arenan stärks och Fem och Teema delar kanalplats.

  Yles förvaltningsråd godkände den 25 oktober planen om förnyelsen av Yles tv-kanaler och utvecklingen av Yle Arenan. Yle förnyar sina tv-tjänster och gör Yle Arenan till en ännu större palett av tv-innehåll. Samtidigt slår Yle vakt om kvaliteten i de traditionella tv-kanalerna. Yle Teema och Yle Fem delar i fortsättningen en traditionell tv-kanalplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Kurderna driver ut sunniaraberna ur Kirkuk

  FN kallar utdrivningen för "kollektiv bestraffning".

  Kurdiska myndigheter har tvingat hundratals sunniarabiska familjer att lämna Kirkuk efter IS-attacken mot staden. FN fördömer utdrivningen och beskriver den som "kollektiv bestraffning".

 • Papperslösa invandrare knackar på - men någon mur mot Mexiko vill Arizonaborna inte ha

  Vid gränsen motsätter sig de flesta Donald Trumps förslag.

  I ett bostadsområde i gränsstaden Nogales i Arizona i USA är det inte ovanligt att papperslösa invandrare springer förbi - och en del knackar på dörren och ber om vatten. Det oroar inte Ana Cory, en av de Nogalesbor som Svenska Yle talat med. Hon är starkt emot Donald Trumps planer på att bygga en mur.

 • Andelen drunknade i Medelhavet har trefaldigats

  UNHCR: Det överlägset värsta vi någonsin sett i Medelhavet.

  FN:s flyktingorgan UNHCR slår larm om att dödstalet på Medelhavet ingalunda minskat i år - istället drunknar allt fler av dem som försöker ta sig till Europa.