Hoppa till huvudinnehåll

Klimatmål pop bland företag

Sol och moln på himlen. Bild: Marnie Burchart / Fancy klimat,moln,smältpunkt,sol

Helsingfors stads miljönätverk "Klimatpartnerna" har snabbt blivit en stor succé. 20 storföretag har redan slagit fast klimatmål, men flera andra står redan i kö att bli medlemmar.

Idén med nätverket är alltså att alla medlemmar ska förbinda sig till ett eller flera åtaganden, som sedan följs upp. Företagen ska också kunna dra nytta av varandra, både genom att utbyta erfarenheter och hitta nya samarbetsformer. Bland målen finns att minska pappersförbrukningen med hälften, att ta i bruk elbilar och att använda mera "grön" asfalt.

Det har heller inte varit svårt att få med medlemmar, säger Päivi Kippo-Edlund miljövårds- och forskningschef Helsingfors stads miljöcentral.

- Miljöansvar ligger i tiden inom företagssektorn, säger hon.

Ett av företagen som har blivit medlem i nätverket är Siemens. Där planerar man en stor utveckling gällande företagets kontorsutrymmen. För varje 1,3 anställda ska det bara finnas en arbetsstation.

- Det arbete som vi utför är mobilt. Vi behöver inte nödvändigtvis en arbetsplats per anställd. En del kan jobba på distans och vår försäljning sker oftast hos kunderna, säger Lars Maura som ansvarar för hållbar utveckling på Siemens.

Enligt Maura innebär den här åtgärden samtidigt konkreta effekter för miljön.

- Vi har en mindre byggnad, färre datorplatser, lägre energiförbrukning. Siemens har gjort liknande projekt i andra länder och då har man kommit fram till att 1,3 är ett bra koncept, säger han.

Förutom Siemens har nätverket också lockat till sig en ett flertal andra storföretag; Alma Media, Forum Virium, Elisa, Helsingforsregionens handelskammare, Kesko, Fastighets-Tapiola, Lassila & Tikanoja, Lemminkäinen, Logica, Martela, NCC Roads, Nordea, Paulig, Skanska, Sponda, Stockmann, VR, VVO och YIT.

Av Peter Sjöholm

Kommentarer

Inlagt av

Vi här i Europa är snart ensamma om att ta till klimatbrösttoner. På många andra håll har man redan förstått att klimat är en sak och miljö en annan sak. Ingen vetenskaplig studie har någonsin funnit något mätbart samband mellan människans agerande och klimatet. Klimatet har under miljoner år varierat mellan 100 000-åriga istider och 10 000-åriga interglacialer. Så kommer det mycket sannolikt att fortsätta oberoende av vad den lilla människan gör. Det som vi däremot borde koncentrera oss på är att skydda eller åtminstone inte fördärva den naturliga miljön.

Inlagt av

Å nej du klimatrealisten Europa är alls inte ensamt. Australien har nyligen infört utsläppsavgifter, Environmental Protection Agency i USA införde nya kriterier för hur mycket koldioxid per MW nya kraftverk får producera vilket leder till att kolkraftverk i princip inte får byggas mera och nu lyfter Obama fram klimatet på agendan inför presidentvalet.

Det är otroligt viktigt att göra något för att minska koldioxidutsläppen men jo i en sak har du rätt, vi får inte heller fördärva den naturliga miljön.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi