Hoppa till huvudinnehåll

Domkyrkan blir aldrig mer sig lik

Domkyrkans tak är betydligt blekare än det var förr. Bild: YLE / Hanna Othman borgå domkyrka

Borgå domkyrkas tak kommer kanske aldrig mera att få den svarta färg som Borgåborna var vana vid före branden 2006.

Orsaken är att man inte längre får göra tjära som förr i tiden, säger Borgå kyrkliga samfällighets arbetsledare Kari Nyberg.Tjäran får inte längre innehålla kimrök, alltså sot. Taket behöver ett till lager tjära endera i vår eller i höst, men inte ens det betyder att färgen hålls mörk.

Det gamla taket hade dragit i sig sot i åratal och blänkte därför svart till och med då all tjära hade avdunstat. Som exempel kan tas att Lilla kyrkan bredvid Domkyrkan inte tjärats på 20 år, men ändå är taket kolsvart.

Tjäran som dragits på det nya taket fyra gånger är nästan genomskinlig med en svagt brun nyans, säger Nyberg. Det ger en lite mörkare färg för en tid, men då tjäran sugits in i trävirket eller avdunstat, så lämnar den ingen färg.

Trots att tjäran inte färgar taket, har den en desto viktigare uppgift i att skydda taket mot väder och vind. Färgen får allmänheten vänja sig vid, säger Nyberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Highland cattle trivs bra i vinterkylan

  Några minusgrader är inga problem för tuffingarna.

  Termometern visar några minusgrader, men Mats Erikssons boskap går gladeligen omkring i hagen i Rike nära Forsby i gamla Pernå. Torrt hö rakt på marken är allt de här tuffingarna behöver i den finska vintern

 • Små Sibbofamiljer kan få billigare dagisavgifter

  Avgifterna ska justeras från den 1 mars.

  Enligt ett förslag ska avgifterna för småbarnspedagogiken i Sibbo justeras från och med den 1 mars i år. Det betyder att en del familjer får billigare dagisavgifter.

 • Mindre bostäder går bättre åt i Lovisa Symfoni?

  Kartongfabriken i Lovisa får flera men mindre bostäder.

  Arkitekt Kalevi Ilonen i Lovisa säger att bostadsprojektet Lovisa Symfoni har fått en bra start men bostäderna i den gamla kartongfabriken måste göras mindre för att gå åt.