Hoppa till huvudinnehåll

Svårare för personer med utvecklingsstörning att få jobb

Cedric "Eddy" Krook
Eddy Krook jobbar två dagar i veckan i en matbutik i Ekenäs Cedric "Eddy" Krook Bild: YLE/Aarne Tapola specialbehov

I dag strävar man efter att så många personer med utvecklingsstörningar som möjligt ska kunna vara ute i det riktiga arbetslivet. Men den ekonomiska recessionen har gjort att det har blivit svårare också för dem att hitta jobb.

Carina Enberg har jobbat som arbetskonsulent vid Kårkulla i fyra år och enligt henne har situationen blivit besvärligare.

Bättre i Västnyland

Samtidigt påpekar hon att det ändå är lättare för personer med utvecklingsstörningar att få jobb i Västnyland än i till exempel Helsingfors.

– Städerna är mindre här och vi känner varandra bättre, säger hon. Dessutom är det lättare att ta sig till och från jobbet i småstäder.

Jobb för flera arbetskonsulenter
Eftersom allt fler personer med utvecklingsstörningar vill jobba så har Carina Enberg mera jobb än hon hinner med. Enligt henne borde det finnas en arbetskonsulent till i Västnyland.

Eddy sorterar flaskor

Cedric "Eddy" Krook har Downs syndrom. Sedan två år tillbaka jobbar han två dagar i veckan i matbutiken M-Janne i Ekenäs. Där sorterar han bland annat flaskor och för bort brödlådor.

Enligt köpman Jan-Mikael Ekholm var det ett enkelt val att ta Eddy på jobb till butiken, men han säger att det förstås kräver att någon finns till hands för att hjälpa honom.

– Eddy har en positiv inverkan på personalen och han tar inte mera tid än någon annan praktikant, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland