Hoppa till huvudinnehåll

Valborg på Vårdberget i Åbo

Valborg i Åbo Bild: Yle camilla kivivuori,radio vega,valborg,valborg i åbo,vårdberget,yle fem

Camilla Kivivuori gör sin debut som konferencier för valborgssändningen från Vårdberget i Åbo där Brahe Djäknar traditionsenligt sjunger in våren. Hon tar över efter Sixten Westerby som har varit konferencier för programmet i 21 år.


Vad betyder valborg för dig, Camilla?


- För mig är valborg utan vidare dörren till sommaren. Då plockar man fram trädgårdsmöblerna och då börjar man böka i trädgården. Jag har egentligen inga starka valborgstraditioner, då barnen var små var det ballongerna och serpentinerna som var viktigast. Då barnen blev större började vi gå på förstamajlunch. En annan skojig tradition i Borgå är en förstamajbaluns som ordnas på en uteservering i gamla stan i Borgå. Musiken dånar över pärttaken och hela halva stan finns på plats. Dit brukar jag förr eller senare söka mig på första maj.


Det är första gången du är med i sändningen från Vårdberget i år. Är det något du spänner för?


- Jag kommer ju dels att vara värdinna för dem som finns på Vårdberget, dels programledare i både tv och radio. Det känns åtminstone på förhand ganska krävande. För tv-tittarna behöver man inte förklara hur årets ljuva flicka är klädd eller hurdant vädret är i Åbo, medan man för radiolyssnarna gärna berättar det. Dessutom följer många med sändningen via streamen över internet och till dem vill jag ju också förmedla valborgsstämningen. Men jag har ett erfaret team med mig som hjälper mig och en Sixten Westerby som finns som moraliskt stöd någonstans ute i Svenskfinland.Har du någon personlig favorit bland vårsångerna?
- Utan vidare! Det är Ljuva flicka, jag blir alltid tårögd. En annan jag gillar är Vårsång (Glad såsom fågeln). Den beskriver så bra hur vi alla känner oss i vårsolen!Vad tycker du bäst om med valborg?


- Alla glada människor!Ta del av festligheterna i Radio Vega, Yle Fem eller här på webben. Sändningen från Vårdberget kör igång kl. 18.00. Missar du direktsändningen så finns programmet tillgängligt på Arenan.

 • Västmetron till Mattby kan köra igång i juni

  Till Hagalund kan trafiken inledas i april.

  Västmetron som ska gå från Gräsviken i Helsingfors till Mattby i Esbo kan köra i gång i juni. Det här uppgav Västmetrobolagets vd Ville Saksi på en presskonferens på fredagen.

 • De som åker färja älskar färjkarlarna

  Finnferries personal får beröm i kundnöjdhetsundersökning.

  Personalen på landsvägsfärjorna och förbindelsebåtarna i Åboland är vänlig, smidig och förtroendegivande. Det är färjeföretaget Finferries som undersökt hur nöjda resenärerna är.

 • När startar västmetron? Se presskonferensen direkt!

  Västmetrobolaget informerar om tidtabellen.

  I dag på fredagen torde startdatumet för västmetron från Gräsviken i Helsingfors till Mattby i Esbo klarna. Västmetrobolaget håller en presskonferens som kan ses direkt på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje