Hoppa till huvudinnehåll

Estelle i sjönöd vid Nagu under färden mot Gaza

Estelle under bogsering mellan Nagu och Korpo. Bild: Sjöbevakningen estelle,korpo,nagu,sjöbevakningen

Segelfartyget Estelle råkade i sjönöd väster om Nagu på lördagen.

Enligt sjöbevakningen tog bränslet till fartygets maskin slut och fartyget drev mot stranden vid Lydarudd. Besättningen kastade ankar men ankaret höll inte eftersom vattendjupet var för stort. Sjöbevakningens fartyg kom till undsättning och Estelle kunde fortsätta sin färd.

Estelle var på väg från Åbo till slipen i Retais i Korpo och hade 17 man ombord. Vädret var gott och hon fick inga skador, uppger sjöbevakningen.

Estelle är en tremastad skonare byggd 1922 i Tyskland. Hon har i många år drivits på frivillig bas av medborgarorganisationen Uusi Tuuli, som är engagerad i Fair Trade-handeln. Fartyget såldes dock nyligen till den svenska föreningen Ship to Gaza och ska efter besöket på slipen i Korpo segla till Sverige.

Därifrån är det meningen att Estelle ska stäva mot Medelhavet för att delta i en operation för att bryta blockaden av Gaza.

Material om Estelle hittar du i Yle Arkivet.

Kommentarer

Inlagt av

Verkliga klåpare ombord. Dels skall inte bränslet få ta slut, dels ser man av bilden att fartyget inte ens hade segel satta. Att ett segelfartyg under idealiska förhållanden behöver assistans är skamligt. Om motorn av någon anledning krånglar skall fartyget naturligtvis gå för segel till närmaste trygga ankarplats. Någon "sjönöd" får bara inte uppkomma i helt normalt väder.

Inlagt av

Hur är det möjligt att avsegla utan att ha tillräckligt med bränsle för att komma fram till avsedd destination? I synnerhet med ett segelfartyg som kan segla?

Tala om nuhjälplöshet! Och dom ska till Gaza!

Inlagt av

Under några aktiva år inom sjöräddningen har jag många gånger varit med om att undsätta segelbåtsskeppare som fått motorhaveri, en tross i propellern eller "soppatorsk" (utan att de ens försökt hissa segel). Enligt Wikipedia är Estelle Finlands största segelfartyg i drift och jag är förvånad över att skepparen inte hissade segel när det fossila bränslet tog slut.

Inlagt av

När det händer på sjön vet man alltid bättre på landbacken.

Antagligen håller dom på med vårrustning så se seglen är inte underslagna. Därför segla dom inte.

Inlagt av

Sjöbjörn, varför skulle dom ha seglen satta när dom är under bogsering?

Inlagt av

Fartyget borde omedelbart ha satt segel då maskinen inte längre fungerade. Men seglena var ju inte ens underslagna! Detta visar att att det var fråga om en helt okunnig besättning. Det är en hederssak för varje segelfartyg att kunna klara sig på sjön utan motorhjälp.

Inlagt av

Det är ju klart de skulle ha kunna segla . Inte var de under bogsering de grundstötte . Det var för att bränslet tog slut , som de grundstötte . Men de kan säkert inte ens segla . Hade kanske inte ens segel med ??
Kanske Inside man kunde berätta hur det gick till ??

Inlagt av

Kanske ett sabotage utfört av Mossad?

Israeliska "Institutet för underrättelser och särskilda operationer" har tydligen många medlöpare bland finlandssvenskarna!

Inlagt av

Amatörer ombord minsann! Hoppas dessutom polisen burar in dessa som öppet basunerar ut att dom stöder terrorism!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland