Hoppa till huvudinnehåll

Picknicksäsongen inledd

Första parksittarna i Helsingfors.
Första parksittarna i Helsingfors. Bild: Yle picknick

I dag har park- och picknicksäsongen kört igång på allvar och första maj närmar sig. Det fina vädret och den långa helgen har gjort att många har börjat fira redan idag. Till valborgsmässoafton har polisen som vanligt lite större beredskap, även hos den ridande polisen i Helsingfors.

Ridande polisen kommer att patrullera sent inpå kvällen på valborgsmässoafton med sex stycken hästar, till skillnad från fyra som de brukar vara. Främst kommer de att röra sig i centrum av Helsingfors på platser där det väntas röra sig mycket folk, som i parker och på gator och torg.Tanken är att de skall synas och på så sätt förebygga problem, säger Henrik Westerberg från ridande polisen.

- Vi syns mycket bra och sen förstås så ser vi själva också mycket bra, säger Westerberg.

En god sida med hästen är också att folk har lätt för att våga ta kontakt.
- Det är vanligt att folk kommer och klappar hästen och när de klappat en stund berättar de kanske om sina bekymmer och var de tycker att polisen borde vara synligare, säger Westerberg.

Så här passande inför valborg förs också en diskussion om alkoholreklam. Frågan gäller om reklamerna skall förbjudas helt på offentliga ställen, som till exempel busshållplatser och fotbollsplaner.
- Jag tycker inte att det är så bra att det finns synliga alkoholreklamer men jag tror inte att det gör någon skillnad i konsumtionen om de förbjöds, säger Katarina Pada.

Theo Levlin tycker inte om någon sorts reklam alls, men tycker ändå inte att alkoholreklamen har någon betydelse.
- Jag gillar inte reklam, ingen reklam, men för mig är det helt samma, säger Levlin

Charlotta Währn har inte heller så stor skillnad.
- Nå kanske man kan minska på det lite för ungdomarnas skull att de inte blir så påverkade i tidig ålder, men mig stör det inte, säger Währn. Hon tycker ändå att hon ibland påverkas av alkoholreklamen själv.
- Det enda jag vet är den där Koff-spårvagnen för den parkerar utanför vårt fönster i Tölö, så den påverkas jag av, säger Währn.

 • Puljujärvi avgjorde mot Minnesota: ”Tränaren sa bra jobbat”

  Finländaren gjorde sitt sjätte mål för säsongen.

  Han hade ett stort leende på läpparna. Så säger Edmontons tränare Todd McLellan efter att han berättat för Puljujärvi vad han tyckte om finländarens mål mot Minnesota. Puljujärvi tryckte in lagets tredje mål i den sista perioden i 3–2-segern.

 • Pentagon jagade ufon för miljoner

  Försvarsdepartementet har medgett att uppgifterna stämmer.

  USA:s försvarsministerium har de senaste åren satsat miljontals dollar på att undersöka rapporter om oidentifierade flygande föremål, ufon.

 • Eldinfernot i Kalifornien breder ut sig

  Hårda vindar får skogsbranden att sprida sig.

  Över 8 000 brandsoldater bekämpar en av de största skogsbränderna i Kaliforniens historia. På lördagen evakuerades ytterligare tusentals personer från sina hem.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen