Hoppa till huvudinnehåll

Bilhjälp för hjälplösa 1: Däcksbyte

Ett par oljiga händer håller i en bultdragare och tar bort bultarna från ett sommardäck.
Ett par oljiga händer håller i en bultdragare och tar bort bultarna från ett sommardäck. Bild: Juha Silander bildäck,däcksbyte

Att byta däck bör varje bilägare kunna, vare sej man själv byter till sommar- och vinterdäck eller för jobbet till en ringfirma. Det är för att man inte ska bli ställd mot väggen ifall man får punktering under någon bilfärd.

Om man råkar få punktering så ska man under inga omständigheter fortsätta att köra fast man skulle snigla sej fram försiktig. Orsaken är att man förstör däcket som annars skulle kunna lagas och i värsta fall blir också fälgen förstörd då den hackar mot vägytan. Det är att skaffa sej onödiga utgifter i ren dumhet.

Saker man bör minnas vid hjulbyten är:

1. Specialmuttrar

En del fälgar har specialmuttrar eller bultar som är anpassade just bara för den fälgtypen. Då ska man inte använda den andra hjulseriens som kanske är av en helt annan fälgsort, utan de som hör till den "rätta" fälgserien.

Skruva upp varannan mutter i taget

En annan sak som jag som besiktningsman stöter på med jämna mellanrum är att en del skruvar fast hjulmuttrarna fel väg. Den koniska sidan ska alltid vara mot fälgen för den styr fälgen på rätt plats på hjulnavet. Annars är risken stor att hjulet helt enkelt "hoppar" då man kör plus att fälgen kan förstöras. Är man osäker kan man gott och väl kila in till en ringfirma eller verkstad och fråga om man har gjort rätt.

2. Däcktryck

En väldigt stor del av bilarna på våra vägar kör med för lågt däcktryck. Bilarna har blivit tyngre under årens lopp och det kräver högre däcktryck. Dessutom kräver många lågprofilsdäck ett högre tryck för att sitta bra på fälgen och fungera rätt.

Rekommendationerna i bilarnas handböcker är oftast i lägre laget för det är frågan om en kompromiss för olika körning, last, vägförhållande och underlag En grov gyllene regel är att ha däcktrycket mellan 2,2-3 bar.

Börjar däcket slitas mera på mitten så har däcktrycket med största sannolikhet varit för lågt, så att mitten på slitbanan "slängs ut" mera än den övriga delen av däcket.

Vissa lågprofilsdäck kräver upp till 3,5 bars däcktryck och på en buss eller lastbil kan du ha 8-9 bars tryck, alltså 8-9 gånger högre än atmosfärstrycket.

Spänn ordentligt

3. Smörja och tvätta

Kom ihåg att smörja gängorna på pinnbultarna/hjulbultarna och försök hålla dem rena från övrig smuts så håller gängorna mycket bättre och hjulet lossnar inte lika lätt. Vissa lättmetallfälgar kräver en viss efterspänning för att sitta fast ordenligt, men konstigt nog är det inte ovanligt att man spänner hjulen för hårt så både fälg och hjulbult eller muttergängor blir förstörda. Men hellre lite för hårt än för löst.

Däcken ska förvaras mörkt och svalt för att må bäst under förvaringen och kom ihåg att tvätta av dem före förvaring, både fälg och däck. Vinterdäcken håller betydligt längre och har bättre fäste om man bemödar sej att tvätta av slitbanan även 2-3 gånger under
vinteranvändningen med ordentligt biltvättmedel och helst högtryckstvätt.

Att plocka bort alla små stenar och sand ur däcket är också hemåt men ett ganska drygt jobb och det har en tendens att kännas i händerna efteråt.

Följ med hur däcket slits

Ifall det skakar i ratten då du kör, kolla till en början att fälgarna är rena, främst på insidan. Det kan ha samlats lera, sand och smuts på fälgens insida som är mycket ojämnt fördelat på fälgen och det skapar lätt obalans i hjulen vilket oftast känns i ratten, men även hela bilen kan börja vibrera. Ibland märks det bara i vissa hastigheter och ibland kan det öka med farten,

Om det inte hjälper med rengöring, åk till en ringfirma och be dem kolla upp hjulen och balansera om dem ifall däcken ännu är i bra skick. Det kan hända att någon däckstomme gått sönder och då är det bara nytt gummi som gäller. Spårdjupet på sommardäcken ska vara minst 1,6 mm men redan vid 2,5-3 mm börjar det vara läge att byta till bättre. Motsvarande mått för vinterdäcken är 3,0 mm men vid 4-5 mm börjar bästa förbrukningsdatumet vara på slutrakan.

Lycka till i däckdjungeln i hjuletider!
/Bil-Calle Weiner

Nyligen publicerat - Hobby och hantverk

 • Trädgårdstomtar tillverkade av återvunna plastflaskor uppställda i en triangel.

  Sommarspel i tomtedräkt

  Dags för lite tomtar i trädgården!

  När värmen så småningom kommer vill vi gärna vara tillsammans. Hänga, äta och varför inte leka också? Skapa eget sommarspel med några plastflaskor innan de slängs bort!

 • En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.

  Sy en mjuk docka

  Gör själv en mysig kompis.

  Här får du sömnadstips oberoende hurudan mjukis du vill sy. Använd Lees mönster eller rita ditt eget.

 • Grön och vit assiett på pinne i blomrabatt med texten 'Stjärnflocka' skriven tvärsöver.

  Trädgårdsskyltar för minnet och sinnet

  Gamla tallrikar blir skyltar i blomrabatten!

  Minnet är, som vi alla vet, lätt förgängligt. Ska vi försöka komma ihåg vad vi planterade i trädgården förra sommaren, ja då kan det ofta bli svårt. Om vi nu inte föredömligt nog gjort små skyltar som stöd för minnet.

 • Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.

  Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

  Massor av tips för dig som vill sy kläder.

  Här finns allt du behöver veta för att sy kläder själv. Tips på hur man hittar och ritar mönster. Sömnadstrix och anvisningar för både tröjor, byxor, kjolar och klänningar.

 • Två randiga kjolar upphängda på en vägg.

  Sy kjol till liten och stor

  Samma mönster i dockstorlek eller XXL.

  Här lär vi dig knepen för att snabbt och enkelt göra sommarens skönaste kjol själv. Allt du behöver veta är två matematiska räknesätt så sitter kjolen perfekt oberoende om du syr till en liten docka, ett barn eller vuxen.

 • Påskpynt gjort av gamla penslar som blev penseltuppar

  Penseltuppar

  Det finns en tupp i varje gammal pensel!

  Gamla obrukbara penslar får nytt galet liv som tuppar med attityd!

 • Bloggare på Strömsö

  Finlandssvenska bloggare påskpysslar på Strömsö

  Fyra finurliga kvinnor visar sina bästa tips till påsk.

  En kaninmössa, ljus stöpta i äggskal med snygga ägghållare till, ett fågelbo med vårblommor samt ett bordsarrangemang med påskkänsla bjuder våra bloggande gäster på.

 • Påsk arrangemang med blommor och mossa på ett fat.

  Enkelt blomsterarrangemang av naturmaterial

  Ta fram din inre florist, lättare än såhär blir det inte.

  Sandra Neuman gör påskens bordsarrangemang med mossbollar på bricka, videkvistar, fjädrar och till högtiden passande blommor.

 • Ljushållare av äggskal och träkulor på ett bord.

  Ljus i äggskal och ägghållare av träkulor

  Fiffig återanvändning av äggskal och ljusstumpar.

  Sandra Sund bjuder på ägghållare som även kan användas som servettringar. Här blir ägghållarna av träkulor dessutom ljushållare eftersom hon stöpt ljus i äggskal.

 • Liten fågelbo av ris och blommor

  Fågelbo av björkris

  Så gör du ett enkelt bo t.ex. för påskäggen.

  Ägg, fjädrar och kycklingar hör påsken till och då känns det naturligt att också ta med fågelbon i sammanhanget. Nina Överholm gör bon av björkris, utsmyckade med fjädrar och växter.