Hoppa till huvudinnehåll

Bojkott mot Ukraina sprider sig

Julia Tymosjenko i fängelset i Charkov.
Julia Tymosjenko i fängelset i Charkov. Bild: EPA / Ukrainska Pravda julia tymosjenko

Behandlingen av den fängslade ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko har lett till att allt fler politiker bojkottar Ukraina.

Både EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och rättvisekommissionären Viviane Reding har låtit meddela att de bojkottar fotbolls-EM i Ukraina. Också den tyska förbundskanslern Angela Merkel överväger bojkott.

Ett toppmöte mellan ledarna för Central- och Östeuropa i Jalta om ett par veckor bojkottas av åtminstone presidenterna för Italien, Slovenien, Tjeckien, Tyskland och Österrike.

Den tidigare premiärministern Tymosjenko dömdes i oktober till sju års fängelse för att ha misshushållat med statliga medel. Hon själv och hennes anhängare samt bland annat USA, EU och Ryssland anser att rättegången var politisk.

I fredags dök det upp bilder från fängelset där Tymosjenko har blåmärken och skrubbsår. Hon sade sig ha blivit misshandlad i fängelset i Charkov. Bland annat Sverige krävde att Ukraina presenterar en förklaring.

Tidigare i månaden fick Ukraina negativ publicitet då det europeiska fotbollsförbundet Uefas president Michel Platini fördömde "skurkar och banditer" som höjer hotelltaxorna till skyarna inför fotbolls-EM. Dessutom exploderade flera sprängladdningar i staden Dnipropetrovsk i fredags trots att säkerheten höjts inför EM-turneringen som börjar den 8 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes