Hoppa till huvudinnehåll

Då sexualundervisningen skulle vara äktenskapsinriktad

1979 satte Skolteatern upp en pjäs om sexualkunskap för skolbarn. Kristliga Förbundet anser att pjäsen är moraliskt förkastlig för den presenterar sexualiteten som rolig och utan att poängtera att samlivet tillhör äktenskapet.

Skolteatern har satt upp pjäsen "Den första gången". I den behandlas sexualkunskap för skolbarn.

Hjördis Förars och Rolf af Hällström från Kristliga förbundet förkastar pjäsen utan att ens ha sett den. Förars menar att man genast känner igen sådant som går emot de etiska och moraliska reglerna. Om pjäsen skall presentera undervisning bör man göra det sakligt, inte underhållande, säger Rolf af Hällström. Man bör följa skolplanens normer. Sexualundervisningen bör betona familj och hem.

Hjördis Förars menar att pjäsen blandar ihop riktigt och oriktigt. Ungdomar har sexuella känslor och förälskelser, men de måste lära sig det naturliga sättet att älska varandra. Nämligen äktenskapet. I Bibeln står det att man skall idka samlag först inom äktenskapet.

Man talar inte om sexualfrågor hemma, säger ungdomarna. Vem skall då lära en om sex? För kunskap behövs – det är ungdomarna överens om.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet