Hoppa till huvudinnehåll

Den leende Mannerheim i Hangö

Marskalk Mannerheim granskar parad i slutet av 1930-talet
Mannerheim är temat på Hangö museum i sommar. Marskalk Mannerheim granskar parad i slutet av 1930-talet Bild: Yle marskalk

I Hangö museum pågår fram till september en utställning om Gustaf Mannerheim.

Utställningen, som har namnet Den leende generalen – Mannerheim i Hangö, fokuserar på åren mellan 1919 och 1935. Mannerheim var under den här tiden bokförd i Hangö och eftersom han inte hade någon officiell ställning i Finland så använde han sin tid till att semestra, resa och jaga.

Hangö var Mannerheims semesterstad och han deltog aktivt i stadens sällskapsliv. I början av 1920-talet byggde han sitt sommarparadis Villa Stormhällan på Stora Tallholmen. Han köpte också kaféet De fyra vindarnas hus på grannön.

I sitt sommarresidens fick Mannerheim besök av Europas kungligheter – bland annat av den nederländske prinsgemålen Hendrik.

Utställningen är öppen från 4 maj till 14 september.

 • Obebott småhus brann ner i Österby

  Ingen människa skadades i branden.

  Ett obebott småhus i Österby i Ekenäs brann ner natten mot torsdagen. Också en husbil förstördes i branden. Ingen människa skadades.

 • Gräsrotsfinansiering för ny gräsplan

  Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen.

  Mörskomlaget Myrskylän Myrsky saknar hemmaplan under fotbollssäsongen. Planen har varit i så dåligt skick att den inte duger för matcher. Under sommaren har man bett allmänheten om hjälp.

 • Nyöppnade hamnen i Dalsbruk har potential

  Skogsbolag provar på att transportera virke sjövägen.

  Efter att avbrott på fem år öppnade hamnen i Dalsbruk igen i våras. Tillsvidare är trafiken till och från hamnen blygsam och det finns ingen personal på plats i hamnen hela tiden utan enbart vid behov. - Verksamheten har kommit igång enligt förväntningarna, säger Harry Kiviaho, vd vid företaget Seaport logistics, som driver hamnen.

 • Personalen på HSS positiva till nya vd:n

  "Vi satsar framåt och tänker nya fräscha tankar."

  Personalen på HSS Media ställer sig positiva till valet av Anna-Mari Karhunen till ny vd. Hon anses vara ung och det sporrar personalen till nya satsningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland