Hoppa till huvudinnehåll

Inget Guggenheim till Helsingfors

I Helsingfors vill man inte gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum. I motsats till i Bilbao där det gick vägen. Guggenheim-museet i Bilbao Bild: LUIS TEJIDO/EPA baskien,bilbao,guggenheim,kultur,museum,spanien

Förslaget om att gå vidare med byggandet av ett Guggenheim-museum i Helsingfors föll i stadstyrelsen med rösterna 8-7.

Stadstyrelsen i Helsingfors röstade i dag mot att gå vidare med planerna på ett Guggenheim-museum. Förslaget fälldes med rösterna 8-7. Samlingspartiets medlemmar, SFP:s Jan D. Oker-Blom och Kimmo Helistö från de Gröna röstade för förslaget.

Av de stora partierna i Helsingfors är det bara Samlingspartiet som varit för projektet, medan De Gröna och SDP tidigare i veckan meddelade att man förhåller sig negativt till att gå vidare med museiprojektet.

Kommentarer

Inlagt av

Nej! Ni gör ett så stort misstag! Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland! Jag är emot resultatet!!

Inlagt av

Världens blickar mot Finland? Hur då? Den andel av världens befolkning som är tillräkligt intresserad av konst för att veta vad Guggenheim är, skulle antagligen ha tyckt något i stil med "Jaha. Ännu en stad med Guggenheimmuseum. Jäsp". De övriga 99 % av världens befolkning skulle knappast kunna bry sig mindre.

Inlagt av

Nej, Guggenheim var kanske speciellt en gång i tiden men inte längre. De har själva ordnat inflation på sitt egna varumärke. Ett Guggenheim i H:fors skulle antagligen inte ha ökat stadens dragningskraft nämnvärt. Tack De Gröna och Sdp för stoppad galenskap.

Inlagt av

Tvärtom var det ett bra beslut! Skulle själv inte ha något emot att det skulle förverkligas med bara privat finansiering, men inte med offentliga medel - de kan användas på ett bättre sätt än genom att kasta dem åt Guggenheimstiftelsen. Det handlade ju ändå om flera miljoner.

Att Guggenheim skulle vända världens blickar mot Finland - ja säkerligen, men för hur länge? Några notiser i tidningarna ute i världen kring tiden då muséet skulle ha öppnat, möjligtvis. Men inte skulle det nu ändå ge SÅÅÅ mycket reklam, synlighet och inte heller pengar till Finland eller Helsingfors.

Dessutom skulle Guggenheim-muséet inte varit mycket mer än en något för Pajunen och Saml. att stoltsera med ute på världen.

Med den offentliga sektorns medel får man mycket hellre satsa på egna konstmuseum, kanske i första hand på dem vi redan har??

Inlagt av

Bra beslut, jag tycker nog att det verkar konstigt att locka turister med importerade attraktioner. Helsingfors kunde börja med att eliminera de där fula orangefärgade café-tältena från Salutorget. Fulare vyer får man nog leta länge efter, även om jag fått världens bästa service i tälten.

Inlagt av

De tycks finnas lite förnuft i Finland. Man är så förbaskat godtrogna. Varför bygger inte Guggenheim själv museet om det är så förbaskat lönsamt. Varför skulle Guggenheim placeras, så centralt då det finns lätt åtkomligs platser utanför Helsingfors centrum? Huru hade man tänkt parkera en halv miljon människor(år, vilket motsvarar ca. 900 människor/dag. Tror man att detta skulle hålla i sig i längre perioder. Det finns mycket mer att säga om denna "affär", men det var bra att det gick, som det gick

Inlagt av

Populisterna bär ett historiskt ansvar för att vrida klockan tillbaka för Finlands kulturliv. De har med de Gröna i spetsen valt den mörka medeltiden med en sannfinsk falsk patriotism i stället för nya visioner och en kosmopolitisk framtid för Helsingfors och Finland. Motståndarnas argument? "Amerikansk imperialism" á la 70-talets vänsterretorik! Plus en monumental verklighetsflykt om att man "med den offentliga sektorns medel mycket hellre får satsa på egna konstmuseer". Varken staten eller staden har några pengar, anslagen fortsätter att minska! Guggenheim var den enda chansen vi hade att få just det alternativa privata kapitalet åt konsten. -Guggenheim och Nokia, tack och adjö! Båda försummade jättechanser!

Inlagt av

Äntligen har förnuftet vunnit. Helsingfors borde förtydliga sitt eget brand, inte köra andras.

Inlagt av

Vi kan återkomma till Guggenheim, men då helst placerad på en annan plats, när finansiering finns tryggad. Föreslår sedan också att Helsingfors stad "utlokaliserar" museet precis som man gjort med sjuk- och åldringsvården.

Inlagt av

Sfp-gruppens hållning (i huvudsak för) är minst sagt modig så här inför kommunalvalet.

Inlagt av

Finns det inte i H:fors nogån gammalt hamnförråd , eller finnairs hangar , som de privata skulle kunna hänga upp sitt kapital på ? Bra att det blev stopp på detta .

Inlagt av

Intressant drag där av "ungdom". Du använder många utropstecken för att berätta att du är emot resultatet. Men du är anonym då du gör det. Det ligger inte speciellt mycke vikt i din åsikt då.

Inlagt av

Ett klokt beslut.Glädjande att det ännu finns ansvarsfulla politiker.Om det varit så lönsamt som endel påstår så skulle privata finansiärer byggt det för länge sen.

Inlagt av

Skulle inte finska staten tillsammans med Åbo, (eller en annan stad), kunna finansiera ett bygge av Guggenheim i en annan större stad som t.ex. Åbo, Tammerfors eller någon annan stad? Om inte, bygg det i Helsingfors! Det skulle sitta mycket bra och helt säkert bli besökt av mycket mera människorn man vågat förvänta sig!

Inlagt av

Ja, anslagen för kultur fortsätter minska (lär det väl vara..). Men varför lägga miljontals euro (från Helsingfors stads och Finlands stats kassa!) på ett nytt, icke-finländskt, museum, om pengarna knappt räcker till de muséer man har? Förklara gärna logiken där åt mig.

Inlagt av

30miljoner € per år under 20 år ger en licensavgift på 600miljoner € (3,4 miljarder Fim..)..kan köpa många världskända tavlor till Finland för det och göra egen utställning..t.ex "ROPET" gick för 90 milj.€ senast..:):)..o pengarna är kvar.

Inlagt av

HS skriver idag om Barnklinikens usla skick och mögelproblem.
Är Guggenheim viktigare än våra barn kan man fråga sig. Så beslutet var förnuftigt. I hopp om snabba beslut om renovering av barnkliniken.

Läs också

 • Finlands asylpolitik strängare än övriga Nordens

  Finland avvisar 43 procent av asylansökningarna.

  43 procent av de asylbeslut som Finland fattar är negativa, visar statistik över fjolåret som den europeiska statistikcentralen Eurostat har tagit fram. Det här betyder att Finlands flyktingpolitik ligger på medelnivå inom EU om man ser till hur sträng den är.

 • Oscar Zia: Ingen borde behöva berätta om sin sexuella läggning

  Uppträder i femte programmet av På resande not.

  Han är tjugo år gammal och redan en veteran i branschen. Oscar Zia fick stora rubriker då han kom ut som homosexuell tidigare i år, men själv skulle han vilja ha allt fokus på musiken. Den här veckan är han gäst i På resande not och sjunger bland annat på sitt andra modersmål italienska.

 • KAJ hyllar hålan

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället.

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället - en plats där man lär sig att vara stolt över de små sakerna.

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen