Hoppa till huvudinnehåll

Varför firar vi första maj?

Bild: YLE/Maud Stolpe viktor westerlund

Att det firas stort på olika håll är väl något som de flesta inte har undgått att lägga märke till.

Men frågan är varför vi firar Valborg och första maj.Det har Viktor Westerlund, som studerar folkloristik vid Åbo Akademi försökt reda ut och det visade sig att traditionen är väldigt gammal.

Viktor Westerlund som styderar folkloristik vid Åbo Akademi intervjuades här av Maud Stolpe. Det här programmet ingår i en serie som Maud Stolpe har gjort tillsammans med folkloriststuderande kring årets och livets högtider.

 • En mor böjer sig över sitt spädbarn.

  Privatiserad barnrådgivning oroar barnskyddsförbundet

  "Jakten på vinster blir problematisk för barnrådgivningen."

  Bolagiseringen av barnrådgivningen väcker starkt motstånd hos experter. Jakten på vinster kan riskera rådgivningens effektivitet om ansvaret och tjänsterna delas på flera företag. I värsta fall blir det viktigare att behålla kunden än att se till att barnet mår bra, befarar Mannerheims barnskyddsförbund.

 • Ventilationsrör i den tidigare Lerasfastigheten i Björknäs.

  Kommuner rengör ventilationskanaler i varierande takt

  I Jakobstad kan det gå upp till tio år mellan putsningarna.

  Det varierar hur ofta kommunerna i Österbotten rengör ventilationskanalerna i daghem och lågstadieskolor. I Jakobstad kan det gå upp till tio år mellan putsningarna, medan man gör det vartannat år i Kristinestad.

 • Bildsättningsbild för kommunalvalet

  Biblioteken tar lejonparten av små kommuners kulturpengar

  Kommunerna i Svenskfinland satsar väldigt olika på kultur

  Svenskfinlands kommuner satsar väldigt olika på kultur. Vasa satsar mest pengar i Svenskfinland och näst mest i hela landet. i Svenskfinland finns det också gott om kommuner som ligger långt under landets medeltal.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • En mor böjer sig över sitt spädbarn.

  Privatiserad barnrådgivning oroar barnskyddsförbundet

  "Jakten på vinster blir problematisk för barnrådgivningen."

  Bolagiseringen av barnrådgivningen väcker starkt motstånd hos experter. Jakten på vinster kan riskera rådgivningens effektivitet om ansvaret och tjänsterna delas på flera företag. I värsta fall blir det viktigare att behålla kunden än att se till att barnet mår bra, befarar Mannerheims barnskyddsförbund.

 • Bildsättningsbild för kommunalvalet

  Biblioteken tar lejonparten av små kommuners kulturpengar

  Kommunerna i Svenskfinland satsar väldigt olika på kultur

  Svenskfinlands kommuner satsar väldigt olika på kultur. Vasa satsar mest pengar i Svenskfinland och näst mest i hela landet. i Svenskfinland finns det också gott om kommuner som ligger långt under landets medeltal.

 • Jennika Friman är direktör för kultur- och medborgarverksamhet i Hangö.

  Kulturaktiva inför kommunalvalet: "Spara inte bort oss!"

  Kultur ger välmående i kommunerna.

  Kultur, idrott och ungdom blir vid sidan av skola och dagvård de ben som kommunen ska stå på i framtiden. I kommunalvalet om ett par veckor avgörs hur man ser på de här tre sektorerna de närmaste fyra åren.