Hoppa till huvudinnehåll

Att gnissla tänder

Att gnissla tänder
Att gnissla tänder Bild: Yle/Cityportal gnissla tänder

Väldigt många finländare gnisslar tänder under natten. - Att man gnisslar tänder har delvis att göra med att man bearbetar det som hänt under dagen, och ju mera stressad man är desto mera gnisslar man, säger Marina Kuhlefelt, specialisttandläkare i mun- och käkkirurgi.

Marina Kuhlefelt säger att tandgnissling också kan ha att göra med små ojämnheter och bettfel som man omedvetet försöker göra sig av med och slipa bort nattetid.

- Att gnissla tänder kan till exempel leda till muskelspänningar, huvudvärk, öronvärk, en känsla av att något sitter fast i halsen och att man får ont i tänderna, säger Kuhlefelt.

Nina Karmi gnisslar tänder och säger att hon försökte ta en bettskena till hjälp.

- Bettskenan hjälpte inte mig, jag slängde sedan bort den eftersom den bara ledde till att jag gnisslade ännu mera, säger Karmi.

Karmis tandläkare rådde henne sedan att ta hjälp av massage och olika avslappningsövningar.

Se hela diskussionen om att gnissla tänder i det övre videoklippet. I det nedre videoklippet besvarar också Kuhlefelt och Karmi tittarfrågor.

Läs mera om att gnissla tänder.
LÄs mera om bettskenor.

Ur Min Morgon 23.4.2012
Programvärdar: Bettina Sågbom och Henrik von Pfaler
Produktion: Cityportal AbDe medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn

Nyligen publicerat - Hälsa