Hoppa till huvudinnehåll

Fallskärmshopparna återvänder inte till Hangö

Fallskärmshoppare på täktom flygfält.
Antalet tillåtna flygningar per dag är för litet, enligt fallskärmshopparna. Fallskärmshoppare på täktom flygfält. Bild: YLE/Malin Karlberg hoppa med fallskärm

Fallskärmshopparna kommer inte tillbaka till Täktom flygfält i Hangö.

Fallskärmshopparklubben Suomen laskuvarjokerho har inte hållit till i Hangö sedan sommaren 2010, men har ändå önskat att komma tillbaka.
Som nu ser ut kommer vi inte mer till Hangö. De skärpta kraven Hangö kom med i augusti i fjol blev helt enkelt för mycket, säger Tero Pimiä, klubbens styrelseordförande.
- Om inte Hangö stad lindrar villkoren i miljötillståndet, kommer vi inte till Täktom flygfält mer, säger Pimiä.

Antalet tillåtna flygningar för litet

Kravet på att bygga en ny bränslestation påverkade föreningens beslut, men droppen som fick bägaren att rinna över var de nya reglerna för hur många gånger flygen får lyfta, enligt Pimiä.
Maximalt 20 flygningar per dag, säger reglerna.

Hangö begränsar också tiderna för när fallskärmshopparna får hoppa. Mellan klockan 18 på kvällen och nio på morgonen får man inte hoppa. Det finns också vissa veckoslut och helgdagar med totalt hoppförbud.

Sluthoppat för gott?

I sig är Hangö en bra plats att hoppa på, men motståndet i Hangö är så stort så jag misstänker nog att det är sluthoppat i Hangö, säger Tero Pimiä.
- Men kanske saker och ting kan förändras någon gång i framtiden, så vi kan komma tillbaka till Hangö.

Klubben håller också i sommar till i Utti utanför Kouvola.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland