Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Åbo grävs fram igen

Bild: YLE aboa vetus & ars nova

De arkeologiska utgrävningarna vid Aboa Vetus & Ars Nova-museet i Åbo fortsätter igen under sommaren.

Nu ska man fortsätta gräva det stenhus, som finns under museet. En del av huset har redan utforskats men nu ska arkeologerna gräva i husets källare.
Huset är från 1400- talet men man vet inte om vem som har bott där innan slutet av 1500- talet. Byggnaden har också varit mycket stor på sin tid, alltså 150 kvadratmeter.

Arkeologerna har höga förväntningar och hoppas hitta bruksföremål och annat intressant i jorden. Under tidigare utgrävningar har man bland annat hittat ett skelett på en katt.

Allmänheten kan också bekanta sig med arbetet under sommaren. Man kan dels följa med utgrävningarna på museet webbplats. Dessutom ordnas två rundvandringar i utgrävningarna, alltså 13.6 och 29.8.

 • Ny blåvit OS-gren i Pyeongchang? Det hänger på Tristan.

  Rodelåkaren Tristan Jeskanen satsar på OS 2018.

  Rodel, skeleton och bob brukar vi i Finland bara se eller ens notera vart fjärde år under vinter-OS. Representanter har vi aldrig haft i någon av de tre olympiska kälkgrenarna. Det vill 20-åriga Tristan Jeskanen ändra på.

 • Ungdomarna i Kristinestad kan få mer att säga till om

  Ungdområdet ska få skicka en representant till möten.

  Ungdomarna kan få yttranderätt i stadsfullmäktige i Kristinestad. Stadsstyrelsen beslöt på måndagen att ungdomsrådet har en representant med närvaro- och yttranderätt vid stadsfullmäktiges och nämndernas möten.

 • Bankerna satsar mobilt - många nya betalningssätt på kommande

  Nästa år görs transaktioner mellan olika banker i realtid.

  Nästa år lanserar Finlands tre största banker en tjänst där transaktioner mellan konton – också olika bankers – sker i realtid. En av bankerna som ska ansluta sig är Aktia - som redan nu lanserar en egen digital plånbok.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Tidiga derbymatchen säljer trögt

  1500 biljetter har sålts på förhand.

  Biljettåtgången till ligakvalmatchen mellan TPS och FC Inter på onsdag har inte varit särskilt stor på förhand. Vid TPS biljettförsäljning meddelar man att 1500 biljetter sålts på förhand.

 • Katedralskolan vinnare i företagsamhetstävling för unga

  Finalen ordnades på tisdagen i ungdomsgården Vimma i Åbo.

  Katedralskolan gick segrande ur årets upplaga av Get the Deal, som är en företagsamhetstävling för unga i Åboland. Finalen ordnades på tisdagen i ungdomsgården Vimma i Åbo.

 • Bytesbörsen 25 oktober

  Allt från soffbord till morsenyckel den här gången!

  Soffbord, tv-apparater, kylskåp, fälgar, brädstumpar, grammofonspelare, lp-ställning, resårsäng med bäddmadrass och en morsenyckel efterlyses!

 • Derbydags i Åbo - vem hejar du på?

  ÅIFK eller Piffen, Inter eller TPS? Delta i vår omröstning!

  Temperaturen stiger inför veckans derbymatcher i Åbo. Klappar ditt hjärta för ÅIFK eller Piffen, för Inter eller TPS? Delta i vår omröstning!