Hoppa till huvudinnehåll

Gamla Åbo grävs fram igen

Bild: YLE aboa vetus & ars nova

De arkeologiska utgrävningarna vid Aboa Vetus & Ars Nova-museet i Åbo fortsätter igen under sommaren.

Nu ska man fortsätta gräva det stenhus, som finns under museet. En del av huset har redan utforskats men nu ska arkeologerna gräva i husets källare.
Huset är från 1400- talet men man vet inte om vem som har bott där innan slutet av 1500- talet. Byggnaden har också varit mycket stor på sin tid, alltså 150 kvadratmeter.

Arkeologerna har höga förväntningar och hoppas hitta bruksföremål och annat intressant i jorden. Under tidigare utgrävningar har man bland annat hittat ett skelett på en katt.

Allmänheten kan också bekanta sig med arbetet under sommaren. Man kan dels följa med utgrävningarna på museet webbplats. Dessutom ordnas två rundvandringar i utgrävningarna, alltså 13.6 och 29.8.

Kommentarer

 • Ställning för redskap

  Ställning för trädgårdsredskap.

  Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

 • Egentliga Finlands riksdagsledamöter kämpar för räddningshelikoptern

  Ledamöterna vill se en satsning på 400 000 euro.

  Egentliga Finlands riksdagsledamöter har undertecknat en motion där man vill se 400 000 euro satsas på att gränsbevakningens räddningshelikopter Super Puma även i fortsättningen kan lyfta och landa i Åbo även i dåligt väder nattetid.

 • Tegelstensromaner

  Fram med den tunga litteraturen!

  Romaner och tegel. Finns en koppling där: tegelstensromaner. De där stora tunga böckerna som välter ens medvetande eller varför inte bokhyllan. Nu kan du, utan att författa ett endaste kapitel, göra din egen bok. Plocka fram några gamla tegelstenar och du är på gång!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland