Hoppa till huvudinnehåll

När förorterna slängdes ut på åkrarna och skrytbyggena tog över centrum

Hur kan en arkitekt göra radikal och social arkitektur? Och är de flesta förorter fula och trista hus utslängda på en åker?

Det är kanske omöjligt att förändra världen med arkitekturen men man kanske förebreda en förändring. Alla arkitektstudenter är medvetna om den globala situationen och förändringarna i samhället.

All kritik mot arkitektur är berättigad, menar arkitekt Jonas Cederqvist. Låt arkitekturen gå in i vardagsrummet till alla och envar. Så bör man göra i ett demokratiskt samhälle.

Det är inte arkitekten som ensam bestämmer, påpekar Tore Tallqvist. Arkitekten står inför en stor konflikt. Han (sic!) måste tjäna byggherren och samtidigt göra ändamålsenliga bostäder.

Arkitekterna laborerar alltid med gränser. Man behöver gemensamma livsvärden för att få en levande byggnadskonst för att komma nära människan. En socialt inriktad arkitektur betyder att man offrar pengar också på förorter och bostäder, inte bara på skrytbyggen.

Miljöfrågor borde alltid komma i förgrunden. Hur bygger man miljövänligt i storstäder, frågar sig professor Bengt Lundsten. Och hur skall man få billigare bostäder?

Tio år senare funderar man på samma slags frågor. Om man bor i en förort i Helsingfors måste man avstå från mycket. De flesta nya förorter har inte en fysiskt tillfredsställande miljö, menar Vilhelm Helander. Varken den fysiska eller den sociala miljön fungerar.

Själva bostadsbyggandet och lägenheterna är välplanerade, men den yttre omgivningen är oftast helt misslyckad. Förorterna ser trista ut och byggs upp utan att ta den omgivande miljön i beaktande. Det blir stora trista höghus eller småhus utspridda på en åker. Trevliga våningshus nära varandra verkar lyser med sin frånvaro. I de nya förorterna finns inte heller tjänster och service.

Man har under de snabba byggåren byggt bostäderna som produkter, man har tänkt på byggnadsprocessen och ekonomin, och inte långsiktigt. Planeringen har i många fall uteblivit. Snabba ritningar har använts oberoende var man byggt.

Planeringen anpassas efter byggnadstekniken, dvs elementtekniken, trots att det borde vara tvärtom.

De huvudskyldiga är svåra att peka ut, påpekar arkitekt Eric Adlercreutz. Men situationen på 1960-talet ledde till grynderverksamhet. Bostäder byggdes inte ändamålsenligt utan snabbt och slarvigt.

Ett av grundproblemen det är en affärsverksamhet där man tänkt på vinsten, inte målet. I alla yrkeskårer finns det ansvarslösa. Bostadshusen utförs slentrianmässigt och man utnyttjar inte bra arkitekter. Byggnadsfirmorna har hellre valt en arkitekt som inte är så besvärlig. Planeringen att skapa en god miljö har varit helt undanskymd.

Förorterna blir då groplatser för isolering och rotlöshet. Landskapens öppna sår, motorvägarna, skär itu landskapet.

Att planera dåligt kostar mycket mer i längden, menar Vilhelm Helander. Tilläggskostnaderna för trivsel skulle kosta mycket mindre. Det blir dyrt att bygga om de områden med hus som står ute på en åker.

Och samtidigt skjuter bostädernas pris i höjden. Produktionen av hyresbostäder är för låg, man förutsätter att alla skall äga sina bostäder. De flesta människor måste sedan betala lån i hela sitt liv och vara bunden till en plats.

Det finns förstås också trevliga miljöer också i Helsingfors. Men har de fattiga råd att bo kvar i de fina miljöerna om man sanerar och bygger om? Eller måste de flytta ut till betongförorterna? Och de som har pengar isolerar sig sedan bakom murar och staket i de bättre delarna av städerna.

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Behind the scenes of 16

  Kultserie med musik om ungdomar och lärare i nionde klass.

  Serien 16 blev superpop bland finlandssvenska unga. Följ med bakom kulisserna och hör mera om de som var med. Bland andra var alla fyra medlemmarna i Fork urpsrungligen i 16.

 • "Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

  Kasper Ramström och Silva Lillrank blev idoler 1993.

  Kärleksbrev, kravallstängsel och kultstatus. Kasper Ramström och Silva Lillrank är fortfarande häpna över att serien 16 blev så stor.

 • Böj och töj dig i form

  Gympa framför TV:n och medan du städar

  Jumppa framför TV:n och medan du städar med Berit och Marianne.

 • Må så gott och ha det bra!

  Är ni frisk? Mår ni gott?

  Är ni frisk? Mår ni gott? Hurudan kondition har ni? En förbättringskur med hjälp av ett träningsprogram kan alla genomföra. Följ Ståla i flera avsnitt och lär er hur ni kan komma i bättre fysisk form.

 • Mauri Antero Numminen sjunger provokativ underground och trallvänliga barnlåtar med en karaktäristiskt gnällig röst

  Den tvåspråkiga artisten provocerar och gläder!

  Mauri Antero Numminen har sjungit barnvisor och sånger som Rundradion förbjudit, jagat bort en hel cirkussamling publik med sin maskinmusik och charmat människor världen över. M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på hans speciella röst och finurliga svenska texter.

 • Moskvafreden 1940

  Det blev också bara en tillfällig fred.

  Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

  Novellsamlingen pekar framåt mot mer allvarliga muminböcker.

  I Tove Janssons novellsamling Det osynliga barnet (1962) behandlas många negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Breakdance i Finland på 80-talet

  Det var förbjudet att dansa breakdance på gatorna i Finland.

  I New York introducerades hip hopen 1973. Till Finland kom den på 1980-talet tillsammans med breakdancen. Men det var absolut förbjudet att dansa på gatorna. Breakdance "kräver en god kondis och ger sina utövare utlopp för den överloppsenergi, som annars kanske kunde användas till ett sämre ändamål", säger redaktör Björn Federley

 • Svängig finlandssvensk rap i Söndagsöppet

  Niklas Rosström rappar och sjunger.

  Många menar att Duckräpp med Pale och Wille från 1988 är den första raplåten på finlandssvenska. Men redan 1987 kom en låt som tangerar rap-musik. I alla fall i titeln "New York Rap".

 • Rockdebatt i Söndagsöppet 1985

  Rock'n'roll lever för alltid.

  "Rockmusikerna hör till vår tids största idoler. Den musikform de företräder kallar vi kort och gott: Rock". Vad är rock? Är rocken farlig? Det vill Söndagsöppet ta reda på.

 • Paleåwille och fi-fi-fi-fi-fi-fi-finlandssvenskan

  "Jag har pengarna på banken, och papprena från Hanken..."

  "Jag har papprena på Hanken och pengarna på banken..." Den första finlandssvenska "räppen" var nog Duckräpp, med refrängen "jag är fi-fi-fi-fi-fi-fi finlandssvensk". Och den har påverkat det finlandssvenska musiklivet mera än man kunnnat ana.

 • Hong Kong-influensan 1969

  Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten?

  I aktualitetsmagasinet Zoom diskuteras Hong Kong-influensan. Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten? Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

 • Galna ko-sjukan

  Europa skakas av köttskandal på 1990- talet

  I mitten av 1990-talet skakades Europa av en köttskandal. Man märkte att sjuka kor som använts till föda smittade människan. Galna ko-sjukan eller BSE var speciellt förekommande i Storbrittanien och Irland.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Aids kommer till Finland

  1983 fick Finland sitt första aidsfall.

  1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?

 • Tuberkulosen fördelar sig orättvist i samhällsklasserna 1968

  Vägen tillbaka efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

  Finland hör till de västliga länder som ännu 1968 har relativt många tuberkulosfall. Sjukdomen koncentrerar sig ofta till dem som har det socialt sett svårast. Och vägen tillbaka till ett normalt arbetsliv efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

 • Tre långa år – samhällsdrama om brott och straff

  Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

  I dramat Tre långa år med manus av Claes Andersson och regi av Åke Lindman dryftas sociala frågor och vad som händer när du blir stämplad för livet. Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch och några öl.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

Nyligen publicerat - Arkivet