Hoppa till huvudinnehåll

Också Östersjön har blivit dumpstation för plast

Avfall på Rönnskär utanför Helsingfors.
Det här har flutit i land på Rönnskär utanför Helsingfors. Avfall på Rönnskär utanför Helsingfors. Bild: Yle / Patrik Skön radar plast

Plastavfall som täcker ett område större än Finland flyter omkring i Stilla havet. Nu börjar man analysera också de sopor som finns i Östersjön.

Skräp på stranden är ett vårtecken. Men mängden skräp är ett frågetecken. Nu har föreningen Håll Skärgården ren gått in för att inventera skräp på stränder tillsammans med miljöorganisationer kring Östersjön.

- Vi vill veta varifrån skräpet kommer och hur mycket skräp det finns, säger Kari Saulamo som är projektchef.

Hittills vet man lite om nedskräpningen i Östersjön. Men globalt sett har världshaven sakta men säkert omvandlats till soptippar. Sopvirveln i Stilla havet upptäcktes för 15 år sedan. Det handlar om en virvel där miljoner ton plastskräp flyter omkring. Enligt vissa uppfattningar är den ungefär lika stor som Texas.


Oroväckande plasthalter i vattnet

Ingen vet vad läget för Östersjöns del är, men vid Sveriges västkust har man hittat halter av mikropartiklar som motsvarar halterna i Stilla havet. Medan den synliga nedskräpningen på stränder ofta beror på slarv och likgiltighet, kommer mikropartiklar ut i havet via reningsverk och regnvatten.


- Vi hittar cirka 50 under en millimeter stora plastpartiklar per liter på vissa ställen, säger Fredrik Norén på forskningsföretaget N-research.

Tämligen vardagliga sysslor, som klädtvätt, ökar på halten av mikropartiklar i haven. Vad det kommer att leda till på sikt är ännu oklart.

- Exempelvis vid tvätt av en fleecejacka kommer det ut nästan 2 000 mikropartiklar från jackan. Tidigare har vi inte ansett att det är ett problem, men nu har det gått så långt att vi måste börja ta reda på vad mikropartiklarna betyder för den marina faunan, konstaterar Fredrik Norén.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle