Hoppa till huvudinnehåll

Ortsborna positiva till världsarvsturismen

Vy från Replotbron i Korsholm Bild: Yle/Sara Bergström korsholm,kvarken,kvarkens världsarv,replot,replotbron,skärgård,världsarv,världsnaturarv,österbotten

Ortsbor som är bosatta i världsnaturarvet Kvarkens skärgård är positivt inställda till turismen där, det visar en ny undersökning som Kristina Svels vid enheten för Landsbygdsforskning vid Åbo Akademi i Vasa har gjort.

Kristina Svels Kristina Svels, doktorand vid enheten för landsbygdsforskning vid Åbo Akademi Bild: YLE/ Matti Tamminen kristina svels,kvarkens världsarv,svels,vasa,österbotten

- Min hypotes från början var att ortsbor skulle vara negativt inställda till turismen men det visade sig att man var mera positiva än vad jag trodde, säger hon.

Svels säger att det finns en speciell trend bland ortsborna i vissa frågor, antingen var man för turismen eller så var man emot den. Något liknande har Svels inte sett bland svaren från en enkät från Höga kusten i Sverige.

Kristina Svels undersökning en del i en större komparativ undersökning där sex världsarv i fyra länder ingår. Undersökningen visar att det är invånare i Södra och Norra Vallgrund samt i Molpe som har mest positiva åsikter om världsnaturarvet. Mest negativt inställd är man i Österö/Västerö och på Bergö.
- Bergö har varit på sidan om sedan starten vilket bland annat beror på myndigheternas syn på världsnaturarvet, säger Svels.

Kommentarer

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

  • Musikens bergsbestigare gästar Österbotten

    Den tyska klarinettisten gillar äventyr.

    Det ska vara en happening och det ska vara energifyllt och berörande. Ralph Manno vill ge publiken en spännande upplevelse. Helst så spännande att man fortsätter att gå på klassiska konserter.

  • Vasa antog Joensuus flaggutmaning

    I dag vajar två EU-flaggor vid styrelsegården i Vasa.

    I dag, torsdag, är det många städer och kommuner i hela Europa som hissar EU-flaggan vid stadshus och styrelsegårdar. I dag vajar två EU-flaggor vid styrelsegården i Vasa.