Hoppa till huvudinnehåll

Ortsborna positiva till världsarvsturismen

Vy från Replotbron i Korsholm Bild: Yle/Sara Bergström korsholm,kvarken,kvarkens världsarv,replot,replotbron,skärgård,världsarv,världsnaturarv,österbotten

Ortsbor som är bosatta i världsnaturarvet Kvarkens skärgård är positivt inställda till turismen där, det visar en ny undersökning som Kristina Svels vid enheten för Landsbygdsforskning vid Åbo Akademi i Vasa har gjort.

Kristina Svels Kristina Svels, doktorand vid enheten för landsbygdsforskning vid Åbo Akademi Bild: YLE/ Matti Tamminen kristina svels,kvarkens världsarv,svels,vasa,österbotten

- Min hypotes från början var att ortsbor skulle vara negativt inställda till turismen men det visade sig att man var mera positiva än vad jag trodde, säger hon.

Svels säger att det finns en speciell trend bland ortsborna i vissa frågor, antingen var man för turismen eller så var man emot den. Något liknande har Svels inte sett bland svaren från en enkät från Höga kusten i Sverige.

Kristina Svels undersökning en del i en större komparativ undersökning där sex världsarv i fyra länder ingår. Undersökningen visar att det är invånare i Södra och Norra Vallgrund samt i Molpe som har mest positiva åsikter om världsnaturarvet. Mest negativt inställd är man i Österö/Västerö och på Bergö.
- Bergö har varit på sidan om sedan starten vilket bland annat beror på myndigheternas syn på världsnaturarvet, säger Svels.

Kommentarer

 • Latvala fjärde inför avslutningen

  Har en bra bit upp till pallen i Frankrikes VM-rally.

  Jari-Matti Latvala har en bra bit upp till pallen i Frankrikes VM-rally. Han ligger drygt trettio sekunder efter Andreas Mikkelsen.

 • HIFK:s problem fortsätter – Tappara vann finalreprisen

  Regerande mästaren slog HIFK – ett HIFK som är i trubbel.

  I våras slogs de om FM-guldet. Då var Tappara bättre. Nu är det en ny säsong, men samma resultat. Regerande mästaren slog HIFK – ett HIFK som har stora problem.

Läs också

 • Finlands asylpolitik strängare än övriga Nordens

  Finland avvisar 43 procent av asylansökningarna.

  43 procent av de asylbeslut som Finland fattar är negativa, visar statistik över fjolåret som den europeiska statistikcentralen Eurostat har tagit fram. Det här betyder att Finlands flyktingpolitik ligger på medelnivå inom EU om man ser till hur sträng den är.

 • Oscar Zia: Ingen borde behöva berätta om sin sexuella läggning

  Uppträder i femte programmet av På resande not.

  Han är tjugo år gammal och redan en veteran i branschen. Oscar Zia fick stora rubriker då han kom ut som homosexuell tidigare i år, men själv skulle han vilja ha allt fokus på musiken. Den här veckan är han gäst i På resande not och sjunger bland annat på sitt andra modersmål italienska.

 • KAJ hyllar hålan

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället.

  Humorgruppen KAJ:s nya låt hyllar det lilla bysamhället - en plats där man lär sig att vara stolt över de små sakerna.

Nyligen publicerat - Österbotten

 • HIFK:s problem fortsätter – Tappara vann finalreprisen

  Regerande mästaren slog HIFK – ett HIFK som är i trubbel.

  I våras slogs de om FM-guldet. Då var Tappara bättre. Nu är det en ny säsong, men samma resultat. Regerande mästaren slog HIFK – ett HIFK som har stora problem.

 • Vasa universitet avslutar språkbadssamarbete med ÅA

  ÅA-rektor siktar på nytt samarbete med Jyväskylä universitet

  Vasa universitet har sagt upp sitt avtal med Åbo Akademi om att samarbeta kring utbildningen av språkbadslärare. Avtalet tog slut på fredagen. Åbo Akademi siktar på ett nytt samarbete med Jyväskylä universitet, men hur det ska se ut är fortfarande oklart.

 • En död i bilolycka i Kristinestad

  En personbil körde i diket i Uttermossa, föraren avled.

  En person har omkommit i en bilolycka i Kristinestad inatt. Olyckan inträffade på riksväg 8, Björneborgsvägen i Uttermossa.