Hoppa till huvudinnehåll

Vägarnas skick väcker förargelse i Pargas

Hål i asfaltsbeläggningen
Hål i asfaltsbeläggningen Bild: YLE/Stefan Härus tjälskada

I Pargas är man irriterade över vägarnas usla skick. Flera yrkeschaufförer säger att vägunderhållet aldrig fungerat sämre. På staden viftar man tillbaka kritiken och pekar på resursbrist.

Det hörs många missnöjda röster över vägarnas - och då framför allt sandvägarnas - tillstånd för tillfället. Våren är den brådaste tiden för vägunderhållet, när tjälskador ska repareras.

Men gör man tillräckligt för att åtgärda problem? Svaret på den frågan är enligt många nej. Flera taxichaufförer Vega Åboland talat med säger att läget försämras från år till år, och också Pargas taxiförenings ordförande Per-Erik Arola har märkt av problemen.

- Dagligen får man vara på alerten med hål och gropar. Det är samma problem varje vår. Repareringar görs nog men kanske inte tillräckligt grundligt, säger "Pärre" Arola.

"Levern och njurarna byter plats"
Henrik Dahl bor på Hällbrinksvägen, som enligt grannskapet varit i uselt skick redan länge. En granne menar att det skulle vara enklare att köra på en potatisåker än där.

Henrik Dahl, Hällbrinksvägen
Henrik Dahl Henrik Dahl, Hällbrinksvägen Bild: Yle/Janne Isaksson henrik dahl

- Det är såna gropar att levern och njurarna byter plats när man kör över dom, beskriver Dahl.

Efter att Dahl ringt några arga samtal och skrivit ett par bittra insändare i lokaltidningarna kom hjälpen. För en dryg vecka sedan var staden och saltade och hyvlade Hällbrinksvägen, och för tillfället är allt frid och fröjd.

Men de nuvarande åtgärderna är inte tillräckliga, menar Dahl. Asfaltering skulle vara den enda mer långvariga lösningen.
- Man skuffar ju bara allt åt sidan nu. Dom gör ett bra jobb, men det hjälps inte. Asfalt skulle betyda att också dom som sköter om vägen skulle få nattro.

Pargas stad använder sig de facto av asfaltering för att minska belastningen på underhållet. Varje år sätts beläggning på minst ett nytt område - i år står vägar i Rödjan och Storängen i turen.

Knappt om resurser
Pengabrist är orsaken till bekymren med vägunderhållet, och det gäller att prioritera.
Från NTM-centralen, som har hand om huvudvägarna, meddelar man att samtidigt som kostnaderna för underhållet skjutit i höjden, har medlen stampat på stället. Med andra ord har man helt enkelt inte råd med allt man skulle vilja åtgärda.

I Pargas är stadsbyggmästare Stefan Friman ändå överlag nöjd med dagsläget. Arbetet man gjort under vårens lopp har burit frukt, man har fått sandvägarna hyvlade och de ska nu hålla så gott som hela sommaren, menar han.

Fastän Friman inte ser stora brister i vägunderhållet, medger han att det är knappt om resurser.
- Vi har inte tillräckligt många chaufförer. Vi har utrustningen, men inte arbetskraften.