Hoppa till huvudinnehåll

Minröjningsfartyget Katanpää har överlåtits till marinen

Det första av de tre minröjningsfartyg som marinen beställt, MHC (Mine Hunter Coastal) Katanpää har överlåtits till marinen.

Fartyget mottogs av kommendören för marinen, konteramiral Veli-Jukka Pennala på Intermarinevarvet i La Spezia i Italien och kommer nu att fraktas till sin hemhamn i Åbo, dit det beräknas anlända i slutet av maj.

De tre nya fartygen representerar en helt ny minröjningsförmåga som gör det möjligt för marinen att även utföra minspaningsuppgifter och förinta minor.
De tekniska system som finns på fartygen kan även utnyttjas inom myndighetssamarbetet, bl.a. för kartläggning av havsbottnen, för eftersöknings- och identifieringsuppdrag under vatten samt för oskadliggörande av sprängladdningar under vatten.

Fartygen anskaffas i första hand för uppdrag i hemlandet. Men de förbättrar även Finlands möjligheter att delta i internationella krishanteringsuppgifter tillsammans med EU och NATO.

MHC Katanpää kommer att presenteras för allmänheten för första gången den 9 juli i samband med firandet av marinens årsdag.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Egnahemshus brann i Salo

  Ingen skadades i branden.

  Ett egnahemshus brann ner till grunden på Valkjärvenrantatie i Salo på lördagskvällen. Inga människor var i fara eller kom till skada, meddelar räddningsverket.

 • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

  Kaj Arnö: Besök i Burma

  Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

  Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.

 • Damhandboll, playoffinfo 24.3.2015

  Sparta tog måsteseger: Jäntti bakom segern över ÅIFK

  Andra halvlek mycket jämn: stod 22–22 med tre minuter kvar.

  Efter tvåmålsförlusten i torsdags var Sparta tvunget att vinna över ÅIFK för att hålla kvartsfinalserien i damernas FM-serie i handboll vid liv. Returmötet i Åbo var precis lika jämnt som den första matchen mellan lagen.