Hoppa till huvudinnehåll

Minröjningsfartyget Katanpää har överlåtits till marinen

Det första av de tre minröjningsfartyg som marinen beställt, MHC (Mine Hunter Coastal) Katanpää har överlåtits till marinen.

Fartyget mottogs av kommendören för marinen, konteramiral Veli-Jukka Pennala på Intermarinevarvet i La Spezia i Italien och kommer nu att fraktas till sin hemhamn i Åbo, dit det beräknas anlända i slutet av maj.

De tre nya fartygen representerar en helt ny minröjningsförmåga som gör det möjligt för marinen att även utföra minspaningsuppgifter och förinta minor.
De tekniska system som finns på fartygen kan även utnyttjas inom myndighetssamarbetet, bl.a. för kartläggning av havsbottnen, för eftersöknings- och identifieringsuppdrag under vatten samt för oskadliggörande av sprängladdningar under vatten.

Fartygen anskaffas i första hand för uppdrag i hemlandet. Men de förbättrar även Finlands möjligheter att delta i internationella krishanteringsuppgifter tillsammans med EU och NATO.

MHC Katanpää kommer att presenteras för allmänheten för första gången den 9 juli i samband med firandet av marinens årsdag.

Kommentarer

 • Portin: Ingen självklarhet att Tähti blir Årets idrottare

  Diskussionen om Årets idrottare är i full gång.

  Efter att Leo-Pekka Tähti vann sitt femte paralympiska guld tog debatten fart. Nu är det Tähtis tur att bli vald till Årets idrottare, ljöd det unisont på sociala medier. Men är sportjournalistkåren, som beskyllts för att vara konservativ redo att välja en handikappidrottare till Årets idrottare? så här resonerade debattörerna i Slaget efter tolv.

 • Behöver vi kändisar för att bry oss om politik?

  Kändisar tar ställning i presidentvalskampanjen.

  Med 46 dagar kvar till USA:s presidentval försöker en drös kändisar i en video övertyga folket att rösta. Hur mycket kan kändisarnas ställningstagande påverka våra val. Och hur kommer det sig att vi i Finland väljer att rösta in kända idrottare att styra över vårt land?

 • Krisande Labour-parti väljer ordförande

  Splittrat Labour väljer ledare.

  Det är ett djupt splittrat parti som väljer ordförande. Labour har skakats av allt värre inre stridigheter sedan britterna i juni röstade för att lämna EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åboforskning: Tröskeln att söka psykvård för barn har sjunkit

  Det visar en färsk forskning från Åbo universitet.

  Allt fler föräldrar söker hjälp åt sina barn om de märker att barnet har beteende- eller känsloproblem. Forskning vid Åbo universitet visar att tröskeln för att söka psykiatrisk vård för barn har sänkts betydligt under de senaste årtiondena. Antalet fall har ändå inte ökat.

 • Knivhuggning i Salo

  Gärningsmannen greps, offret vårdas på sjukhus.

  En man blev knivhuggen vid en bankomat i Salo på torsdagen. Mannen blev knivhuggen i nacken av en annan man.