Hoppa till huvudinnehåll

Nykarleby hotar med utträde ur social- och hälsovårdssamarbete

Stängningen av BB i Jakobstad blev inte av Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist baby,förlossning,karleby,möcs,stork,österbotten

Tonläget skärps i Nykarleby efter att BB stängningen i Jakobstad inte blev av.

Sparkraven på social-och hälsovården ligger kvar anser man i Nykarleby och händer ingenting till hösten kommer frågan om ett utträde ur samarbetet kring social-och hälsovården i Jakobstadsregionen att aktualiseras på allvar.

De här tankarna har funnits en tid säger Greta Näs i Nykarleby, medlem i social-och hälsovårdsnämnden för Jakobstadsregionen och representerar Nykarleby.

Än så länge avvaktar man i Nykarleby men diskussionen om ett utträde ur samarbetet borde starta i höst om nämnden fortsättningsvis inte går in för sparåtgärder, säger Greta Näs.

Kommentarer

Inlagt av

De flesta Nykarlebybor vill behålla BB, i alla fall de som ser framåt. Lätt för pensionärerna som fattar besluten att tycka det är onödigt. Men faktum är, om inte BB finns, så leder det bara utvecklingen åt ett håll, brant neråt, och då kan jakobstads sjukhus inte ta hand om nykarlebys beslutsfattande pensionärer heller om de ngn gång skulle behöva det.
Spara inte bort framtidsmöjligheterna för glesbygden!

Inlagt av

Stäng inte BB i Jakobstad. När mitt andra barn skulle födas hade jag tänkt ta ett par veckor ledigt före förlossningen. Men det blev inte så. Första lediga dagen kl 3 på eftermiddagen blev jag förskräckligt sjuk på en gång. Ringde min man, men han hade cykel till jobbet. Fanns ingen annan utväg än att sätta mig själv i bilen och köra till Jakobstads BB ca 3 km. Halv 4 tiden ringde han till BB i Jakobstad och frågade om jag kommit lyckligt fram. Då var det bara att gratulera att han blivit far till en son. Det går ju inte alltid så snabbt. Men det är en säkerhet och trygghet att BB finns i den egna staden. Pengar betyder inte allt här i världen. Och statistik går att jämföra på olika sätt. Och dessutom behöver inte papporna spy avgas mellan Jakobstad och Kokkola när de hälsar på sina nära och kära vid BB. Även under krigsåren hade Jakobstad råd med BB på kvarnbacken. Varför skulle inte regionen ha råd med BB nu under dessa välfärdstider?

Inlagt av

Håller helt med ovanstående. Det är nog en handfull lokalpolitiker som står bakom hotet. Vi vanliga medborgare vill nog behålla välfärden och lokalservicen så långt det går. Det gäller ju regionens framtid!

Inlagt av

Jag vill inte stänga BB och jag är också från Nykarleby. Kommer aldrig att rösta på dessa "nedläggare". Inte är det bara BB som försvinner när de börjar stänga. Barnavdelning m fl åker också, Jakobstads sjukhus blir en enda stor bäddavdelning. Skärpning Nykarleby! Vi behöver och vill betala för "vårt" sjukhus!

 • Lovisa satsar på byskolor - Raseborg väljer att centralisera

  Lovisa vill locka barnfamiljer till den trygga landsbygden.

  Raseborg vill stänga skolor för att kvaliteten i undervisningen inte ska försämras. Lovisa har valt motsatt väg och satsar på de små byskolorna för att locka fler invånare till kommunen.

 • VPS-lånet fortsätter imponera – sänkte KPV i derbyt

  Med sitt femte mål i Jaro avgjorde Alanko bortaderbyt.

  I augusti kom Samu Alanko till Jaro. Sedan dess har han blivit en ledande målskytt i Jakobstadslaget. Med sitt femte mål i Jaro avgjorde han bortaderbyt mot KPV. Vi stod upp, gick framåt och hade bra tryck, säger Jaros assisterande tränare Niklas Vidjeskog.

 • EIF närmare nytt kontrakt – slog GrIFK

  Viktig seger med tanke på förnyat seriekontrakt.

  Ekenäs IF tog en synnerligen viktig seger i fotbollens division 1 på söndag eftermiddag. EIF slog Grankulla IFK med 2–0 på Centrumplanens konstgräs i Ekenäs.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • VPS-lånet fortsätter imponera – sänkte KPV i derbyt

  Med sitt femte mål i Jaro avgjorde Alanko bortaderbyt.

  I augusti kom Samu Alanko till Jaro. Sedan dess har han blivit en ledande målskytt i Jakobstadslaget. Med sitt femte mål i Jaro avgjorde han bortaderbyt mot KPV. Vi stod upp, gick framåt och hade bra tryck, säger Jaros assisterande tränare Niklas Vidjeskog.

 • Svenspråkiga missbrukare blir utan anstaltsvård

  Klienter uttalar sitt stöd för Pixnekliniken.

  Har alla människor prislappar och vi missbrukare är mindre värda? Det undrar David Björkström, som har fått vård vid den nu nedläggningshotade Pixnekliniken i Malax.

 • Losvik nådde sin bästa JEM-placering

  Avslutade med åtta felpoäng i banhoppningen.

  Eirin Losvik tappade några placeringar i söndagens banhoppning i junior-EM i Italien och slutade på 23:e plats. Det här är ändå hennes bästa placering i fälttävlan i ett mästerskap.