Hoppa till huvudinnehåll

Om att fira S:t Patrick's day

Bild: Yle/Nina Bergman johan bergman

I och med att världen verkar krympa sprider sig olika fenomen allt snabbare. För några år sedan var det knappt någon hos oss som kunde tänka sig att vi också skulle börja fira S:t Patrick's Day.

Men det här firandet den 17 mars verkar vara på kommande. I vår serie med folkloristikstuderande vid Åbo Akademi har Johan Bergman tagit reda på vem denne S:t Patrick riktigt var.

Av Maud Stolpe.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Pargas fullmäktige hävde Norrskata bryggavtal

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd.

  Bryggbråket ledde till att butiken i Norrskata varit stängd. Stadsfullmäktige i Pargas beslöt utan diskussion att häva hyresavtalet med DaGeMa Ab, som trots uppmaningar inte har förnyat gästhamnsbryggan i Norrskata.

 • Plugga vid ÅA: Filosofi

  Filosofin lär dig mer om alla andra ämnen.

  "Vi har alltid varit måna om att vara tillvända. Jag tror filosofin mår dåligt av att isolera sig i ett elfenbenstorn."

 • Bytesbörsen 26 september

  Allt från jutesäckar till Harlekinböcker den här veckan!

  Harlekinböcker, jutesäckar, tomater, vattentunnor, strykbräde, träsängar och en spegel söker nya ägare, dessutom efterlyses ett lastbilsframhjul och en tavla med vitsippsmotiv av Esteri Tomula.

 • Perrin och Kallio visar vägen för TPS

  Veckans hetaste spelare i ligan de två senaste veckorna.

  Ishockeyligans poängliga toppas för tillfället av TPS två veteraner Eric Perrin och Tomi Kallio. Något som också syns i ligans utmärkelse veckans hetaste spelare.

 • Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament

  Simola efterträder Peppi Wilson som ordförande.

  Kimitoön har fått ett nytt ungdomsparlament med Richard Simola som ordförande. Parlamentet för åren 2017-18 utnämndes av kommunstyrelsen i måndags.

 • Arbetslösheten minskar i Egentliga Finland

  Arbetslösheten i hela landet minskade med 16 procent.

  Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av augusti 24 400 arbetslösa arbetssökande. Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa med 18 procent, vilket motsvarar 5 200 personer.

 • Gratis buss till X3M:s 20-årskalas - anmäl dig här

  Åk från Åbo och Vasa i sällskap av våra programledare!

  Vi vill att du ska fira Yle X3M:s 20-årsjubileum med oss! Därför ordnar vi med gratis partybuss från Åbo och Vasa till Helsingfors - och tillbaka. Och du får åka med våra programledare! Anmäl dig här.

 • Sen men skaplig skörd i Åboland

  Bönderna hoppas torrt och soligt väder.

  Vete, raps, bondbönor och ärter finns åtminstone på en del åboländska åkrar ännu, men till skillnad från andra håll i landet, så är man på god väg med att bli klar med skördandet.

 • FC Inter besegrade JJK – HIFK:s aktier stärktes i bottenstriden

  1–3 mot Inter innebär att JJK är tre poäng efter HIFK.

  JJK ligger allt sämre till i botten av fotbollsligan. Måndagens 1–3-förlust hemma i Jyväskylä mot Inter innebär att laget fortfarande ligger tre poäng efter nästjumbon HIFK och hotas av direkt degradering vid säsongslutet.