Hoppa till huvudinnehåll

Måste Sarkozy lämna sin post?

Francois Hollande och Nicolas Sarkozy Bild: AFP / Lehtikuva lehtikuva

I dag blir det klart om den sittande högerpresidenten Nicolas Sarkozy mot alla odds får förnyat förtroende. Om socialisten François Hollande tar hem segern blir Sarkozy den första franska presidenten på över 30 år som får sitta bara en period. Vallokalerna stänger mellan klockan 18 och 20 i kväll beroende på ort.

Under helgen har inga opinionsmätningar publicerats i Frankrike, men den sista från i fredags visade att Sarkozy hade knappat in på Hollandes försprång. Opinionsmätningsinstitutet Ipsos mätning visade att Hollande skulle få 52,5 procent mot 47,5 procent för Sarkozy. Det som avgör kan vara vem de osäkra väljarna stannar för och hur högt valdeltagandet blir.

En annan faktor är att opinionsmätningsinstitutet inte alltid har rätt. Valresultatet från den första valomgången visade att till exempel Le Pen fick två procentenheter fler röster än vad den sista mätningen hade förutspått och att Vänsterfrontens Jean-Luc Mélenchon fick tre procentenheter färre än vad mätningarna gav vid handen.

Sarkozy försöker locka ytterhögern

Nicolas Sarkozy har försökt locka till sig ytterhögern Nationella frontens väljare. Deras kandidat Marine Le Pen fick 18 procent av rösterna i den första valomgången och kom trea. Sarkozy har talat om säkerhet, behovet av att skärpa gränskontrollerna och problemen med immigration Han vill bland annat omförhandla Schengenavtalet om inte gränsen mellan Turkiet och Grekland slutar läcka.

Sarkozys kursändring högerut har fått mittenkandidaten från första valomgången, François Bayrou, att överraskande meddela att han stöder socialisten François Hollande. Därmed bryter Bayrou mot en 50-årig tradition att Centern stöder högern och inte vänstern. Och det får han hård kritik för från högerhåll, men Bayrou säger att han vill vara trogen sina humanistiska värderingar, även om han inte tror på socialisternas ekonomiska program och att han varken är eller kommer att bli någon vänsterman.

Hollande vill höja skatterna

Om Hollande väljs till president i dag är det första gången sedan 1981 som socialisterna erövrar presidentposten, den gången var det François Mitterrand som valdes. Han satt i två sjuårsperioder fram till 1995. Numera har mandatperioden förkortats till fem år.

François Hollande har lovat att förändra Frankrike. Han vill satsa mer på den offentliga sektorn och anställa 61 000 nya lärare och annan skolpersonal. Och så vill han höja skatterna till 75 procent för de högsta inkomsterna. Dessutom kräver han nya förhandlingar om
EU-ländernas finanspakt om hårdare budgetdisciplin och bromsar mot för stora budgetunderskott. Hollande vill att avtalet kompletteras med en tillväxtpakt. Huruvida hans ekonomiska program är trovärdigt beror på vem man frågar.

Nicolas Sarkozy ville då han blev vald till president år 2007 reformera Frankrike genom att minska byråkratin och sänka skatterna. För det här har han fått utstå hård kritik för att han bara vill gynna de rika. Hans reformer blev på hälft för att finanskrisen kom emellan. Hans kritiker menar också att han har en för ryckig ledarstil och hela tiden ändrar åsikt i stället för att konsekvent genomföra den politik han har lovat genomföra.

Skällsord i tv-debatt

En lång valkampanj är nu till ända och den har delvis varit smutsig och osaklig. I onsdagens TV-debatt, den enda inför andra valomgången, använde de båda kandidaterna skällsord som ”Ni Er lille baktalare” och ”lögnare”. Sarkozy försökte vara lugnare än vad han brukar för att visa att han minsann är statsmannamässig, medan Hollande som har beskyllts för att vara luddig och otydlig ville visa att han kan vara offensiv och tuff.

Trots att den franske presidenten har mycket makt så är den ingalunda oinskränkt. För att effektivt kunna genomföra sin politik måste hon eller han (han i det här fallet) få med sig parlamentet. Och parlamentsvalet hålls i juni. Och även om det skulle bli maktskifte på presidentposten är det inte säkert att det blir en vänstermajoritet i parlamentet.

Dan Ekholm, Paris

Följ med rösträkningen tillsammans med den franska tv-kanalen FT2 (på franska) från och med kl. 19.50

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes