Hoppa till huvudinnehåll

Små resurser och höga krav inom åldringsvården

19.07.10
Närvårdare möter ofta åldringar som inte längre vill bo hemma. 19.07.10 Bild: Yle gammal människa

Resurserna är små och kraven höga inom åldringsvården i Borgå. Trycket på personalen kan ibland bli för stort vilket kan leda till utbrändhet. Laila Sirén är en närvårdare som blev utbränd av stressen på jobbet. Hon efterlyser mera resurser för åldringsvården för att sköta om både personalen och klienterna.

Att jobba inom åldringsvården betyder mycket ansvar. För mycket stress på jobbet fick Laila Sirén att bli utbränd. Hon säger att hon kände sig otillräcklig och att hon hade för lite tid för allt som skulle göras.

Sirén har jobbat som närvårdare sedan 2003. På nästan tio år har det blivit mycket mera arbete; fler hembesök, men också mera rapporter att skriva och fall att följa upp.

I sitt jobb ser Sirén också åldringar som fortfarande bor hemma fast de inte längre skulle vilja det. Ofta måste de bo kvar tills de hamnar ut för en olycka eller blir sjuka. I framtiden måste det satsas mera på boendet. Det krävs politiska beslut för att få mera resurser för vården, och för vårdarnas lön så att de ska orka.

Johan Sandberg (SFP), medlem i social- och hälsovårdsnämnden i Borgå, är av samma åsikt som Laila Sirén: det behövs mer resurser, både i form av behörig personal och pengar att rekrytera den.

- Det är väldigt otrevligt att höra att människor jobbar sig slut. Om en person är slutbränd är det viktigt att han eller hon får andra uppgifter. Det är ändå svårt att hitta ersättare.

  • Jokerit red ut stormen – Tolvanen utökade målskörden

    Satte höstens sjuttonde KHL-mål när Jokerit vann igen.

    Två matcher utan mål fick räcka. Eeli Tolvanen satte höstens sjuttonde KHL-mål när Jokerit vann igen. ”Vi hade det tufft. Vi var inte på topp”, säger Jukka Jalonen.

  • Forskare om Finlands linje i vårdnadsbeslut: "Skamligt"

    Barn tvingas bland annat att vistas med våldsam förälder.

    Hot om våld borde uppmärksammas bättre i vårdnadsbeslut vid skilsmässor, anser Förbundet för mödra- och skyddshem. Barn får till exempel vistas oövervakat med en förälder som har varit våldsam, vilket går stick i stäv med en konvention som Finland har förbundit sig till.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland