Hoppa till huvudinnehåll

TS: Åbo flygplats skadar miljön för mycket

Bild: YLE/ Mathias Sjöberg flygplats,flygstrejk,åbo flygplats

Åbo flygplats behöver miljötillstånd av ovanligare slag för att kunna fortsätta sin verksamhet, skriver Turun Sanomat i dag.

Intill flygplatsen finns ett Natura-område med våtmarker som nu har torkat ut. Kärret Pomponrahka har torkat ut så mycket att den mossa som var grunden för Naturaskyddet har försvunnit. Flygplatsens miljöpåverkan är nu så stor att det inte längre räcker med ett vanligt miljötillstånd.

Nu blir det statsrådet som får avgöra frågan. Hittills har det inte beviljats ett enda undantagstillstånd för att få försämra miljön på Naturaområden i Finland. Enligt Turun Sanomat bedöms flygplatsen ändå vara så viktig för Åbo att ett undantagslov blir aktuellt.

Frågan om miljötillstånd för Åbo flygplats har stötts och blötts i nio år.

 • Mäkäräinen är emot Norge-hatet: "Det smakar illa"

  Skidskyttestjärnan kritisk till Finlands inställning.

  Individer i det finländska skidlandslaget har pekat finger mot Norge efter allt dopningsprat. Det tycker skidskyttestjärnan Kaisa Mäkäräinen är makabert. Jag har blivit ledsen, säger hon.

 • Eniga föräldrar i östra Borgå vill rädda byskolorna

  Hundra personer samlades på invånarmöte om skolstängningar.

  Runt hundra personer samlades på tisdagskvällen till ett invånarmöte i Sannäs skola. Skolorna öster om Borgå centrum är på fallrepet enligt den nya bildningsnätsutredningen.

 • Backe hyllar skrällmästarna: ”Jämför med Leicester”

  Landslagstränaren är mäkta imponerad av IFK Mariehamn.

  IFK Mariehamn tog ett sensationellt ligaguld. Landslagstränaren Hasse Backe är mäkta imponerad av vad den lilla klubben på Åland ställt till med. De har visat att föreningar med mindre resurser kan störa stora lag, säger han till Yle Sporten.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland