Hoppa till huvudinnehåll

TS: Åbo flygplats skadar miljön för mycket

Bild: YLE/ Mathias Sjöberg åbo flygplats

Åbo flygplats behöver miljötillstånd av ovanligare slag för att kunna fortsätta sin verksamhet, skriver Turun Sanomat i dag.

Intill flygplatsen finns ett Natura-område med våtmarker som nu har torkat ut. Kärret Pomponrahka har torkat ut så mycket att den mossa som var grunden för Naturaskyddet har försvunnit. Flygplatsens miljöpåverkan är nu så stor att det inte längre räcker med ett vanligt miljötillstånd.

Nu blir det statsrådet som får avgöra frågan. Hittills har det inte beviljats ett enda undantagstillstånd för att få försämra miljön på Naturaområden i Finland. Enligt Turun Sanomat bedöms flygplatsen ändå vara så viktig för Åbo att ett undantagslov blir aktuellt.

Frågan om miljötillstånd för Åbo flygplats har stötts och blötts i nio år.

Läs också

  • Humans of Rockoff

    Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

    Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Rickard lovade sig själv att aldrig bli som sina föräldrar innan allt gick åt helvete. Och Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

Nyligen publicerat - Åboland