Hoppa till huvudinnehåll

Barnboksförfattare och estnisk översättare fick statens litteraturpris

Tuula Kallioniemi och Juhani Salokannel
Tuula Kallioniemi och Juhani Salokannel Bild: Yle juhani,juhani salokannel,kallioniemi,salokannel,tuula,tuula kallioniemi

Statsprisen i litteratur går i år till en känd veteran inom barn- och ungdomslitteraturen och till en estnisk översättare av modern litteratur.

Författaren Tuula Kallioniemi och översättaren till finska Juhani Salokannel tilldelades 15 000 euro var av kulturminister Paavo Arhinmäki (VF).

Enligt juryn har Kallioniemi utvecklat den inhemska barnlitteraturen och hon skriver med ett stort hjärta och en brett emotionellt register.

Juhani Salokannel, som översatt verk av till exempel Jaan Kaplinski och Jaan Kross, är enligt juryn en ambassadör av estniskt kultur. Genom Salokannels översättningar kan man bekanta sig med förhållandena i Estland på ett njutningsfullt sätt.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Mikael Herrgård granskar ett av båtens bord tillsammans med Stig Sundvik.

  ”Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer tillbaka till 1000-talet”

  För 70 år sedan hittade Stig Sundvik en urgammal båt.

  Hösten 1946 gjorde Stig Sundvik ett spännande fynd - resterna av en urgammal båt. Den enda ersättning han ville ha från Nationalmuseet var en åldersbestämning av båtfyndet. Idag 70 år senare väntar Stig Sundvik fortfarande på en datering.

 • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

  Kaj Arnö: Besök i Burma

  Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

  Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.

 • Far och son poserar utomhus med Kimito kyrka i bakgrunden.

  Far och son Lindberg premieras för årets kulturgärning på Kimitoön

  Ingrid Holm årets ambassadör på Kimitoön.

  Kimitoöns kommun premierade idrottare, kulturaktiva, företagare och ungdomar på årets Axelafton, som ordnades i Villa Lande i Kimito på fredagskvällen. Ingrid Holm valdes till årets ambassadör medan Johan "Jussi" Lindberg och Jonas Lindberg premierades för årets kulturgärning.