Hoppa till huvudinnehåll

Förslag: Tidigarelägg svenskundervisningen

Svenskundervisningen i skolorna borde inledas i ett tidigare skede, föreslår en arbetsgrupp vid Undervisnings- och kulturministeriet. Nu börjar skoleleverna studera svenska i årskurs sju, vilket enligt arbetsgruppen är en besvärlig tidpunkt.

Arbetsgruppen föreslår bland annat att grundskoleeleverna ska ha större möjligheter att studera svenska. Gruppen vill också föra in det svenska språket och den svenska kulturen i andra läroämnen redan i lågstadiet.

De svagare språkfärdigheterna i svenska beror bland annat på att undervisningen har blivit mindre och mera ensidig. Arbetsgruppen påpekar att beslutet 2004 att göra det andra inhemska språket till ett frivilligt ämne i studentskrivningarna har lett till att antalet studenter som valt att skriva svenska sjunkit. År 2009 skrev endast 68 procent det andra inhemska språket.

Enligt arbetsgruppen har läget på de lägre stadierna lett till att högskolorna är tvungna att åtgärda bristerna i svenska, vilket i sin tur leder till att högskolornas resurser för att utveckla de studerandes färdigheter bland annat för behoven i arbetslivet blir ännu mindre.

Arbetsgruppen skriver i sin rapport att de finskspråkiga talar så dålig svenska att rätten till tvåspråkiga tjänster, som grundlagen och språklagen garanterar, inte uppfylls. Också inom affärslivet är svenskan knagglig. Man kan givetvis tala engelska, men i de nordiska länderna görs affärerna på ett skandinaviskt språk, skriver gruppen.

Kursutbudet i hörskolorna borde blandas samman i synnerhet i tvåspråkiga kommuner, och man borde satsa på att invandrare lär sig bättre svenska, enligt rapporten.

Arbetsgruppen tillsattes för att bland annat utvärdera omfattningen av undervisningen i svenska samt undervisningsarrangemangen. Gruppen skulle också komma med förslag hur man kunde förbättra undervisningen och trygga den språkliga jämställdheten.

(Undervisnings- och kulturministeriet, Yle Nyheter)

 • Ilves firar mål

  Mäktig vändning – Ilves besegrade Tappara

  Ilves gjorde fyra mål på fem minuter i andra perioden.

  Ilves gjorde fyra mål på fem minuter i den andra perioden och vände underläge till seger mot Tappara. Matias Sointu gjorde två mål när Ilves besegrade Tappara i den första kvartsfinalen med 6–3.

 • HIK:s Fredrik Karlsson dyker in i målgården och kastar bollen.

  HC HIK:s rivstart knäckte Pargas IF

  Hangölaget vann kvalserien med 2–1 i matcher.

  Det var inget snack om saken i den sista kvalmatchen mellan HC HIK och Pargas IF. Hangölaget var betydligt bättre och vann kvalserien med 2–1 i matcher.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Bakverk i Pargas under FN:s dag mot rasism.

  Getingbon och baklavor i Pargas på dagen mot rasism

  Dagen firades med utställning, mat, sång och dans.

  I Pargas stadsbibiotek öppnades på tisdag en utställning med Giles Duleys fotografier från Nagu nödboende. Dagen mot rasism firades också med mat, sång och dans.

 • Timo Soini i Virkby gymnasium

  Timo Soini tog Virkby gymnasium med storm

  Studerandena var nöjda med ministerbesöket.

  Spänningen i luften gick nästan att ta på när studerande och lärare i Virkby gymnasium väntade på finbesök av utrikesminister Timo Soini (Sannf). Han togs högtidligt emot med både klassiskt pianospel och en delegation som visade honom fram till sin plats vid podiet. Det välorganiserade och alltigenom högtidliga programmet får till och med uttryck som pompa och ståt att låta som en underdrift.