Hoppa till huvudinnehåll

OS-produkter görs under usla förhållanden

Flaggan i Kanada inför 2010 Bild: Makaristos / Wikimedia olympiska flaggan,os

De officiella produkter som förekommer i samband med OS i London i sommar tillverkas under usla förhållanden. Enligt den internationella kampanjen Play Fair 2012 hindras fabriksarbetarna från att organisera sig, och de tvingas också till överlånga arbetsdagar. De hotas med uppsägning om de klagar över missförhållanden.

Play Fair har intervjuat arbetare vid bland annat Nikes och Adidas fabriker i Kina, Filippinerna och Sri Lanka. I alla tre länder fick arbetarna så dålig lön att det inte räcker till ett normalt liv.
Arbetsförhållandena har undersökts på tio fabriker som tillverkar sportprodukter. Produkterna kommer att köpas av vanliga konsumenter och bäras av både deltagare och funktionärer under OS i London i sommar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes

 • Trump valde ytterligare en general till sitt kabinett

  Klimatskeptiker blir chef för miljöskyddsmyndigheten.

  Donald Trump har valt två nya frispråkiga män till sitt kabinett. Det blir ytterligare en general, denna gång som minister för inrikes säkerhet, och en klimatskeptiker, som till mångas förvåning blir chef för miljöskyddsmyndigheten.

 • Parlamentet stöder Mays tidtabell för brexit

  Storbritannien ser ut att utträda ur EU år 2019.

  Det brittiska parlamentets underhus har gett sitt stöd till regeringens planer på att inleda formella förhandlingar om landets EU-utträde senast i slutet av mars - det vill säga att aktivera den så kallade artikel 50. Regeringens tidtabell innebär att Storbritannien kommer att utträda ur EU år 2019.

 • Assad: Aleppo är viktigt men inte slutet på kriget

  Inga framsteg när Kerry och Lavrov diskuterade.

  Syriens president Bashar al-Assad säger i en intervju till den syriska tidningen al-Watan att regimens seger i Aleppo innebär ett enormt steg mot lösningen på konflikten, men påpekar också att det ingalunda betyder slutet på inbördeskriget.

 • Italiens premiärminister lämnade in avskedsansökan

  Renzi ombads sköta premiärministerskapet tills vidare.

  Italiens premiärminister Matteo Renzi har lämnat in sin avskedsansökan till president Sergio Mattarella. Renzi har blivit ombedd att handha premiärministerns uppgifter tills landet fått en ny regering.