Hoppa till huvudinnehåll

Tefatshuset får nytt liv

Vem minns tefatshuset i plast från 60-talet - Futuro? Förr var det som att stiga in i framtiden. Nu är huset historia och kan ses vid utställningscentret Weegee i Esbo.

Det första Futuro-huset stod klart år 1968 - ritat av arkitekten Matti Suuronen.

Det var planerat som en skidstuga och väckte snabbt stor uppmärksamhet både här hemma o utomlands.

Futuro-huset började serietillverkas i ett tiotal länder, men visade sig ändå vara för speciellt och dyrt för att erövra världen. Småningom föll hela huset i glömska.

De senaste åren har huset ändå fått ett nytt liv - som konstobjekt o designföremål.

Åsa Thodén

 • Jobben försvinner - största skurken är robotarna - inte frihandeln

  Automationen tar över många jobb.

  Det har talats mycket - inte minst i samband med presidentvalet i USA - om förlusten av jobb inom industrin. Handelsavtalen får lätt skulden för nedgången. Studier i USA pekar dock på att det är automatiseringen som är den främsta orsaken till förlorade jobb.

 • Tiotals döda i bombexplosioner i Istanbul

  De flesta av dödsoffren är poliser.

  Dödssiffran efter gårdagens explosioner i Istanbul i Turkiet har stigit till 29, uppger landets inrikesministerium. De klart flesta dödsoffren är poliser.

 • Allvarlig explosion i centrala Istanbul - minst 13 döda

  Många av de skadade uppges vara poliser.

  Minst 13 människor dödades på lördag kväll i en explosion nära Besiktas Stadium i centrum av Istanbul i Turkiet, rapporterar säkerhetskällor. Ytterligare ett oklart antal människor skadade - många av dem poliser. Enligt den turkiska inrikesministern handlade det om två explosioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Nu har Lovisa ett artotek igen

  Artoteket har öppnat i Almska gården i Lovisa.

  Stödföreningen för Lovisa konstcentrum har igen öppnat ett artotek i Almska gården i Lovisa efter en paus på ett par år. Konstnärerna är entusiastiska.

 • "För självsäker" och "evig tvåa" - Saara Aaltos långa väg till nationalhjältinna

  Det här är berättelsen om Saara Aaltos genombrott.

  Efter att ha blivit kallad “crazy” och fått stämpeln evig tvåa i finska nöjespressen har Saara Aalto gjort succé och hittat vägen till det finska tv-folkets hjärtan. Aaltos hisnande uppträdanden i brittiska X-Factor har utmanat jantelagen och fått finländarna att tänka om. Det här är berättelsen om hennes genombrott.

 • Svenska Yles serie om julmusik: Snart kommer änglarna att landa

  Den nya versionen gjorde susen.

  Det är sällan en artist gör en ny version av en egen låt. Men det gjorde Ulf Lundell och tur var det för annors skulle det antagligen finnas en svensk julklassiker mindre. Ulf Lundell var 30 år då första versionen av Snart kommer änglarna att landa utkom 1979. Han hade debuterat fyra år tidigare med skivan Vargmåne och tre år tidigare med boken Jack som blev en enorm succe´.