Hoppa till huvudinnehåll

Goda framtidsutsikter för företag i Österbotten

Bild: Yle arbete,gnistor,industri,metall,svetsa

43 procent av företagen tror att omsättningen kommer att förbättras under de kommande tre månaderna jämfört med samma tid förra året. Industrins orderstock har också förbättrats rejält visar en undersökning som Österbottens handelskammare har gjort.

Den allmänna stämningen inom olika branscher har stabiliserats och regionalt sett har stämningen förbättrats mest i Jakobstadregionen. Där uppfattas stämningen som optimistik i 26 procent av företagen medan 15 procent anser att stämningen är pessimistik.

Antalet företag som kommer att rekrytera personal är just nu tre gånger fler än de som kommer att säga upp personal.

 • En prima ballerina med familjedrömmar

  Maiko vill kombinera sin karriär med ett familjeliv.

  Maiko Nishino-Ekebergs öde var förutbestämt. Hennes namn betyder "dansande barn" och med hård träning och disciplin har hon lyckats ta sig till toppen som prima ballerina på norska nationalbaletten. Nu längtar hon efter en egen familj.

 • Migrationsverket ska bli "superenhet"

  Utlänningarnas tillståndsärenden koncentreras till Migri.

  Nästa år för med sig stora förändringar för Migrationsverket, då alla utlänningarnas tillståndsärenden ska koncentreras dit.

 • Bokrecension: En cykelfärd genom minnenas flyktiga landskap

  Nalle Valtiala skriver om cykelfärd som framkallar minnen.

  Vad är han på jakt efter, mannen som trampar 800 km från San Francisco till Los Angeles med solen ”som en knytnäve i skyn”? Försiggår hans resa i nutid eller i det förflutnas flyktiga landskap, eller både och?

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten

 • Förare smet efter kollision i Karleby

  Två bilar kolliderade på onsdagen varav en smet.

  På onsdag kväll körde en personbil in i en annan personbil som stannat för rött ljus i Karleby. Föraren som hade kört in i den andre lämnade därefter olycksplatsen utan att lämna sina uppgifter.

 • Privatpersoner ger papperslösa ett hem i Kristinestad

  Ett tiotal papperslösa finns i Sydösterbotten.

  Antalet papperslösa kommer att stiga. Redan nu finns ett tiotal asylsökande i Österbotten som har fått avslag på sin asylansökan och som inte mera kan besvära sig. Samtidigt ökar antalet personer som väljer att ge tak över huvudet åt de papperslösa flyktingarna.