Hoppa till huvudinnehåll

Polar Music Prize 2012 till Yo-Yo Ma och Paul Simon

På bilden: Yo-yo Ma Yo-yo Ma Bild: © Todd Rosenberg Photography 2010 yo-yo ma

Det internationella musikpriset Polar Music Prize delas i år ut för tionde gången och i år går priset på 1 miljon svenska kronor (till respektive pristagare) till den kinesisk-amerikanske cellisten Yo-Yo Ma och den amerikanske singer-songwritern Paul Simon.

Polar Music Prize delas ut till individer, grupper och institutioner som ett bevis på exceptionella bedrifter som utförts inom skapandet och framskridandet av musik.Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, en legend i den svenska populärmusikens historia. Stig Anderson var förläggare, textförfattare samt manager för ABBA och hade en nyckelroll i bandets fantastiska framgångar. Prisets namn är hämtat från Stig Andersons lika legendariska skivbolag, Polar Music.

Prismotivering för Yo-Yo Ma:
Polarpriset 2012 tilldelas Yo-Yo Ma, vår tids ledande cellist. Yo-Yo Ma har, med sin virtuositet och sitt stora hjärta, vigt sitt liv åt musikaliska resor över hela världen. Med sin cello och sin nyfikenhet i bagaget har han färdats längs Sidenvägen och korsat såväl kulturella som musikaliska gränser. Yo-Yo Ma förenar människor över hela världen och visar oss att musik är kommunikation, passion och utbyte av erfarenheter.

Prismotivering för Paul Simon:
Polarpriset 2012 tilldelas Paul Simon. Ingen annan har gjort sig mer förtjänt av epitetet ”world class songwriter”. Under fem decennier har Paul Simon byggt broar över inte bara ”troubled waters” utan över hela oceaner genom att musikaliskt förena olika kontinenter. Med fulländat pophantverk, ständigt nyskapande arrangemang och texter som fångar sin tid, har Paul Simon byggt ett bibliotek av sånger som kommer att vara öppet för all framtid.

 • Rooney bänkad – då bjöd United på stor show

  Man United krossade regerande mästaren utan lagkaptenen.

  Ett förlusttyngt Manchester United var i stort poängbehov mot Leicester. Då valde José Mourinho att peta lagkaptenen Wayne Rooney – och det draget gav effekt. United krossade regerande mästaren fullständigt.

 • Hyllningen av Kanada: Bättre än Sovjets röda maskin

  Sportbladets krönikör: "De regerar hockeyvärlden totalt."

  Kanada har gått fram som en ångvält i World Cup. Det här är bara en i raden av turneringar som världens främsta ishockeynation har dominerat i. De regerar hockeyvärlden totalt. Jag har inte sett ett mer komplett lag någonsin, skriver Sportbladets Mats Wennerholm.

 • Presidentvalet pågår: Favoriten Kallas mot jokern Jõks i final

  Elektorerna förbisåg folkets favorit Marina Kaljurand.

  Det estniska elektorskollegiet har avslutat den första av dagens två omgångar i presidentvalet. Av de två förhandsfavoriterna blev det erfarna Siim Kallas som gick vidare med 81 elektorsröster. Folkets favorit Marina Kaljurand blev bara fjärde med 75 röster och det är advokaten Allar Jõks med 83 röster som lite överraskande gick vidare.

Läs också

 • Finländare samlade sina krafter mot rasism

  "Nu räcker det" engagerade tiotusentals människor.

  Finlandia-hymnen inför 15 000 personer avslutade lördagens protest mot rasism i Helsingfors. Devisen Nu räcker det! samlade tusentals personer till demonstrationer också på andra håll i landet. Statsminister Juha Sipilä utlovar ändringar i praxis och lagstiftning gällande extremrörelser.

 • En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

  Klarade sig Micke Björklund på närmat?

  Michael Björklund fick i uppdrag att i fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje