Hoppa till huvudinnehåll

Vårsådden blir sen

Jordbrukare Nisse Husberg tittar ut över sina fuktiga åkrar. Meteorologen lovar mera regn.
Jordbrukare Nisse Husberg tittar ut över sina fuktiga åkrar. Meteorologen lovar mera regn. Jordbrukare Nisse Husberg tittar ut över sina fuktiga åkrar. Meteorologen lovar mera regn. Bild: YLE / Hanna Othman lerjord

Vårens rikliga regn hindrar jordbrukarna från att ta sig ut på åkrarna. Vanligt är ändå att man sår efter morsdag, säger representant för Svenska lantbruksproducenters centralförbund.

Lerjorden är alldeles tydligt fortfarande fuktig på Nisse Husbergs åkrar i Hindersby, Lappträsk. Han väntar redan otåligt på att få komma igång med vårsådden. Han känner att han den här tiden på året redan borde vara ut på åkern.

Det tar åtminstone några dagar ännu för åkrarna att torka upp, men meteorologen har ännu lovat regn till veckoslutet.

Henry Wikholm, från Svenska lantbruksproducenters centralförbunds styrelse, tror ändå att sådden kommer igång i normaltid. Han säger att jordbrukarna de senaste åren blivit bortskämda med aprilsådd, och att det egentligen är normalt att så mellan den 10 och 15 maj, och till och med efter morsdagen.

Läs också