Hoppa till huvudinnehåll

HS: Finländarna allt mer reserverade till EU

Bild: EPA/FRANKRUMPENHORST eurokris

Finländarna har blivit mera avvaktande till EU och den gemensamma valutan, visar en undersökning i tidningen Helsingin Sanomat.

Nu anser 56 procent av finländarna att alla EU-länder borde ta i bruk euron. För tre år sedan ansåg 76 procent att valutan borde tas i bruk i allt flera länder.

Undersökningen, som TNS Gallup utfört, visar också att flera finländare än tidigare anser att EU har haft en negativ effekt på invandringen och nationalekonomin. Nu klandrar 42 procent av finländarna det EU åstadkommit inom nationalekonomin, jämfört med 30 procent för tre år sedan. Vad gäller invandring risar 34 procent av finländarna EU, jämfört med 24 procent 2009.

Finländarna är däremot nöjda med EU när det gäller bland annat euron och den fria rörligheten.

Allt fler finländare tror också att EU sannolikt splittras inom 10-20 år. Var tredje finländare tror i dag att det är sannolikt att EU kommer att splittras, då endast en av fem var av den åsikten 2009.

Hela 70 procent av de som svarade på undersökningen ansåg att är ganska eller mycket osannolikt att Finland träder ut ur EU inom den närmaste 10-20 åren.

(Helsingin sanomat)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes