Hoppa till huvudinnehåll

Invandrare intresserade av svenska

Grafik Bild: Yle/ Hilppa Hyrkäs, Derrick Frilund integrering,invandrare,invandring,människor,samhälle,utanför,utanförskap

Kring en fjärdedel av invandrarna i huvudstadsregionen skulle välja svenska som integrationsspråk om de blev erbjudna möjligheten. Det framgår av studien Via svenska som tankesmedjan Magma har publicerat. Magma har redan tidigare pekat på ett behov av ökad integration på svenska.

Det finns ett betydande intresse för den svenskspråkiga kulturen och för det svenska språket bland invandrare, framför allt bland högutbildade invandrare i huvudstadsregionen. Trots inga eller dåliga kunskaper i svenska är fler än två tredjedelar av de tillfrågade invandrarna
redo att lära sig svenska om detta kunde befrämja deras karriär.

Men helt smärtfritt är det inte att välja svenska som integrationsspråk. Speciellt eftersom utbudet av kurser i svenska i huvudstadsregionen inte är tillräckligt, säger sociologen Karin Creutz som är en av författarna till studien. Att få service på svenska är inte heller lätt.

- Det finns många upplevelser av att servicen på svenska inte fungerar, säger Creutz. Man måste ofta påpeka att de här personerna har rättighet till det och lyfta fram de här frågorna. Flera personer har gjort reklamationer eller kontaktat ombudsmän för att de inte fått sina saker skötta på svenska.

Negativa attityder

Många av de invandrare som valt att lära sig svenska stöter ofta på negativa attityder mot språket, både bland myndigheter och vanliga finländare. Fastän de vill välja svenska uppmanas de ändå ofta att lära sig finska i stället. Är det då vettigt att välja svenskan som integrationsspråk? Enligt sociolog Mika Helander som är medförfattare till studien finns det många fördelar:

- Visst är det vettigt då svenskan innebär en snabbare väg in i samhället. När invandrarna köar till kurser i finska eller då det känns tungt vill de ofta lära sig svenska under tiden. Och så hör de ändå mycket finska i det omgivande samhället.

Svenskan inkörsport

Många tycker också att svenska är lättare att lära sig. Svenskan fungerar dessutom som inkörsport till ett socialt sammanhang, eftersom invandrare tycker att det kanske är lättare att lära känna finlandssvenskar är finskspråkiga eftersom finlandssvenskarna uppfattas som mer öppna. En annan orsak till att välja svenska är att det ger fler arbetsmöjligheter med avancemang i ett bredare nordiskt sammanhang, säger Helander.

Integration på svenska är inget nytt fenomen i Finland, framhåller Magma. Många utländska personer har under historiens gång etablerat företag och fabriker i Finland. Personerna har härstammat bland annat från Sverige, Norge, Ryssland, Tyskland, Schweiz, Skottland och England. Många av dessa invandrade industrialister och kulturpersonligheter blev svenskspråkiga under sin vistelse i Finland. Det finlandssvenska sammanhanget blev sedan deras sociala hemvist, sägs det i inledningen till rapporten.

av Fredrika Sundén

Läs rapporten

 • Stuga brann på Hotell Hanhis gård

  Lappträsklarmet gick strax innan klockan 19 på måndagen.

  En eldsvåda bröt ut i en stockstuga på Hotell Hanhis gård i Lappträsk på måndagskvällen. Larmet till räddningsverket gick strax innan klockan 19.

 • Markkanen utsedd till veckans spelare

  Prisas för sina insatser mot USC och USLA.

  Lauri Markkanen har hyllats stort för sina insatser i universitetsserien NCAA den här säsongen. Nu har han utsetts till veckans spelare i Pac-12-konferensen.

Läs också

 • Så blev Somalia en succé på isen - utan en enda vinst

  Somaliska landslaget hade aldrig stått på skridskor.

  De hade aldrig stått på skridskor när laget anmäldes till VM. Succén var desto större när Somalias landslag i bandy klarade sig hela vägen dit. Fyra år senare spelar de igen. Det här är framgångssagan från Borlänge.

 • Markkanen utsedd till veckans spelare

  Prisas för sina insatser mot USC och USLA.

  Lauri Markkanen har hyllats stort för sina insatser i universitetsserien NCAA den här säsongen. Nu har han utsetts till veckans spelare i Pac-12-konferensen.

 • Bussbranschen förnyar sig för framtiden

  Busstillverkaren Carrus Delta kan rekrytera mer personal.

  Busstillverkaren Carrus Delta som bygger bussar för Volvo på licens har ett gott år bakom sig. Branschen går i vågor men 2017 ser ut att bli ett bli minst lika bra som fjolåret och därför kan företaget rekrytera ny personal säger verkställande direktör Petteri Vuori.

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Kimitoön tar till konsult för att komma till skott med FN-steel affär

  Uppemot tio parter inblandade i förhandlingarna nu.

  Kimitoöns kommun anlitar företaget Ramboll och konsulten Göran Eriksson för att förhandla fram en lösning då det gäller fastigheter, mark och inventarier som tillhör FN-steels konkursbo i Dalsbruk. Uppemot tio parter är som bäst inblandade i förhandlingarna.

 • Bussbranschen förnyar sig för framtiden

  Busstillverkaren Carrus Delta kan rekrytera mer personal.

  Busstillverkaren Carrus Delta som bygger bussar för Volvo på licens har ett gott år bakom sig. Branschen går i vågor men 2017 ser ut att bli ett bli minst lika bra som fjolåret och därför kan företaget rekrytera ny personal säger verkställande direktör Petteri Vuori.