Hoppa till huvudinnehåll

Låga vitsord i år igen vid Lovisanejdens högstadium

Studiemotivationen är inte vad den borde vara vid Lovisanejdens högstadium Högstadiet i Lovisa Bild: Yle/Linda Söderlund elev,högstadium,lovisa,lovisanejdens högstadium,skola,östnyland

Avgångsbetygen oroar vid Lovisanejdens högstadium. Under flera år har bara hälften av eleverna har ett medeltal på minst 7,0 då de går ut grundskolan. Det här är betydligt sämre än på många andra håll i Svenskfinland.

I vår blir medeltalet på niornas avgångsbetyg sämre än i fjol vid Lovisanejdens högstadium. Elevernas inställning till skolan oroar både rektor Joan Hafrén och studiehandledare Ann-Lis Udd. Direktionsordförande Kjell Widlund skriver under att någonting måste göras.

Många elever vid högstadiet anser att vitsorden saknar betydelse och förstår inte att det är för deras egen skull det är viktigt att lära sig. Orsaken till inställningen är svår att peka ut på rak arm, men klar är att stressen och brådskan har ökat i samhället. Det här avspeglar sig i skolarbetet.

Bland föräldrar har det spridit sig en inställning att barnen är stora nog att klara skolan själva, men så är inte fallet. De flesta behöver hjälp med läxor och läsning till prov. Direktionsordförande Kjell Widlund säger att många föräldrar drar sig för att kontakta skolan och lärarna vid problem eller oklarheter. Det här är en inställning som förvånar rektor Joan Hafrén.

Studiehandledare Ann-Lis Udd säger att det nu är dags för alla parter att se sig i spegeln. Lärare borde bli bättre på att inte rucka på deadlines och föräldrar borde engagera sig mer i barnens skolgång.

Gymnasierektorn borde enligt Udd informera eleverna om att gränsen till gymnasiet hädanefter faktiskt är 7,0. Det ger enligt studiehandledare Ann-Lis Udd fel signal att elever med lägre vitsord har antagits till gymnasiet.

.

Kommentarer

Inlagt av

Borde jag le överseende eller känna mig upprörd inför Jasses besynnerliga utspel och medias obegåvade vinklingar. När vi en gång uppfattar kunskap som en normalfördelad storhet och har en betygskala 4-10 är det NORMALT att medianen(väntevärdet,estimatet) för en normalpresterande enhet skall ligga mitt i skalan,dvs vid 7,0 !!! Ligger era grundstudier i statistik för långt borta?
Det är ju kännetecknande att gymnasiet i Lovisa har ständigt goda resultat som
man kanske ensidigt tolkar som gymnasieårens insats. Tänk om situationen är alldeles NORMAL och "råvaran" högstadiegångna ungdomar är hellödig. Vitsordet
sju skall m.a.o enligt alla måtteorier anses som ett stabilt och bra vitsord.
Märkligt att inte högstadiets rektor påpekar detta faktum, när skolan ansättes
av beskäftiga redaktörer. Jag har varit yrkesverksam gymnasielektor i 35 år och
kunnat följa med hur högstadierna då och då dumpat skalorna och gett kosmetiskt
vackra betyg. Då är alla nöjda! Jag tror att det är helt korrekt att följa en
mera realistiskt statistisk linje. Medianen 7,0 är säkert alldeles riktig och
avspeglar med säkerhet en bättre prestationsnivå än i uppluckrade högstadier med
mycket högre värde på centraltendensen. Konstigt att den annars så fiffiga och
positiva Jasse börjar skuldbelägga högstadiet i Lovisa av denna orsak. Finns det
måhända något annat underliggande skäl? Is i hatten! Christer Sandvik

Läs också

 • Svenska Yle i Italien: Efterskalv skakade sängen

  Reporter Jessica Stolzmann når i dag jordbävningsområdet.

  - Jag har vaknat under natten av att efterskalv skakat sängen. Det säger Yle Nyheters utsända Jessica Stolzmann som är i staden L’Aquila en timmes väg från de byar som drabbades av jordskalvet på onsdagsmorgonen.

 • Besök Lappvikens sjukhus i virtuell verklighet

  Ta del av Radioteaterns hörspelsinstallation på din dator.

  Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den veckra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier. Nu bjuder Radioteatern er på några av dem.

 • Svampguide för nybörjare

  Tips för oerfarna svamplockare.

  Har du ingen i familjen eller kompisgänget som kan följa med dig ut i skogen och lära dig vilka svampar som är ätliga och goda, så skall du nu få några goda råd och tips. Utrustning: Skaffa en svampkniv, svampkorg och en svampbok eller app till telefone

Nyligen publicerat - Östnyland