Hoppa till huvudinnehåll

Nytt virtuellt verktyg lär invandrare svenska

Man skriver på dator
Man skriver på dator Bild: Yle tangentbord

I Närpes skapas ett nytt virtuellt verktyg och inlärningsmiljö för invandrare som vill lära sig svenska. Det görs inom ramen för projektet Delaktig i Finland. Just nu testas kursen på en testgrupp, som består av arbetsinvandrare i Närpes.

Lilian Ivars och Jaana Grönlund (längst fram)
Lilian Ivars och Jaana Grönlund (längst fram). Lilian Ivars och Jaana Grönlund (längst fram) Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik virtuell invandrarkurs

Jaana Grönlund utvecklar övningar och program för den virtuella inlärningsmiljön och det utbildningsmaterial som finns där. Projektet använder sig också av övningar som blivit utvecklade vid Kungliga Tekniska Högskolan i Sverige.

Grönlund berättar att kursdeltagarna i inledningen av kursen träffas i ett fysiskt klassrum, men att undervisningen småningom flyttar över till det virtuella rummet. Även då behöver de ha vissa överenskomna tider när de möts via datorerna. Övningarna finns där 24 timmar i dygnet och då är det bara att logga in när det passar.

- Ser vi till arbetsinvandrarna som målgrupp är fördelen att de kan studera den tid när det passar dem. De jobbar ju dagtid, säger Lilian Ivars, projektsamordnare för Delaktig i Finland inom Kust Österbotten.

Det är meningen att medborgarinstituten i Sydösterbotten ska kunna erbjuda kurserna för invandrare redan från hösten. Projektet tar slut sista juni 2013 vilket betyder att innehållet ännu kan utvecklas och anpassas enligt medborgarinstitutets språklärares feedback.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten