Hoppa till huvudinnehåll

Tiggande romer tillbaka i gatubilden i Åbo

Bild: Yle tiggning


Under de senaste veckorna har allt fler tiggande romer synts i gatubilden i Åbo. För tillfället räknar polisen med att det finns ett tiotal av dem i Åbotrakten.

Romerna bor i läger i utkanten av staden, och har under de senaste veckorna hållit till i bland annat Hallis, Runsala och Uittamo.

Eftersom lägren inte kan omfattas av allemansrätten kan markägare be polisen att upplösa lägren. I Åbo har staden haft noll tolerans för lägren på deras marker, berättar Kommissarie Stephan Sundqvist.

Yle Åboland träffar tre romer som sitter i varsitt hörn av Auragatan och Eriksgatan, med en pappersmugg med några slantar i. Man behöver inte ett gemensamt språk för att förstå deras historier. Med teckenspråk och några gemensamma ord är det lätt att uppfatta att de kommer från Rumänien, de har ingen mat, inga pengar, är sjuka och behöver mediciner.

Kalle Augustsson är mångsysslar i biståndsbranschen och är kanske den i Finland som har mest erfarenhet av att arbeta med romer, både i Östeuropa och i Finland. Han säger att problemet i deras hemländer är mycket allvarliga, och det är därför de också syns här.

- Ingen av dem har rest hit frivilligt. Att ge dem en slant och byta några ord löser inga problem, men hjälper dem att resa tillbaka och underlättar deras tillvaro just nu. Så länge som den europeiska unionen inte tar problemen i deras ursprungsländer på allvar, kommer de att bli fler, också hos oss.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland