Hoppa till huvudinnehåll

Analoga synthar ger ett skönt sound

Kebus analoga musik har fått många lyssnare
Kebus analoga musik har fått många lyssnare Bild: Sebastian Teir sebastian teir

Killen har haft över 100 synthar och är en stor hit på Youtube. Kebu, som gör allt analogt, har kommit ut med debutalbumet To Jupiter and Back.

Kebu tycker att den moderna trance och klubbmusiken är ganska tråkig och enformig. I stället ser han nostalgiskt tillbaka på de gamla storheterna Jean Michel Jarre och Mike Oldfield. Personer som gjorde melodisk synthmusik.

Det hela började med att Kebu samlade på synthar. Sammanlagt har han ägt över 100 stycken och för att hitta dem kollade han bland annat efter demovideor på Youtube. I samband med det märkte han att det fanns väldigt mycket skräp där ute.

Inspiration

Kebu har växt upp med synthmusiken från 70- och 80-talet. Här är hans mest inspirerande skivor.

Équinoxe (1978) av Jean Michel Jarre.


- Den blir aldrig tråkig, det händer något hela tiden.

Opera Sauvage (1979) av Vangelis.


- Ett soundtrack till en naturdokumentär. Skivan innehåller de mest dynamiska och kanske romantiska synthmelodierna jag någonsin hört.

Tubular Bells II (1992) av Mike Oldfield.


- Det var den första skivan jag kom i kontakt med av honom. Då märkte jag att jag hört honom förr, men inte vetat om att det var hans musik.

- Jag tänkte att jag kan göra bättre än det där. Så jag lånade en videokamera och märkte att det inte alls var svårt att göra egna videor. Jag gav ut min egen musik på Youtube, dels som synthdemon, men samtidigt för att visa upp min musik. Och den blev väldigt populär.

Kebu har nu över 1000 prenumeranter och över 150.000 visningar på sin Youtubekanal. Det var också där han blev övertygad om att göra en skiva, eftersom han fick så många förfrågningar.

Retrosound

Det som gör Kebu speciell är att all hans musik är gjord analogt.

- Det ger en helt annan kontakt till instrumentet att spela på en riktig synth. Jag skulle ha kunnat göra allt med dator, men jag tycker man tappar kontakt med musiken. Man stirrar på en skärm i stället för att lyssna. Dessutom har de analoga syntharna ett speciellt sound.

Kebus album är en hyllning till den gamla synthmusiken. 80-talet upplevde en riktig synthboom, men sedan dog musiken ut och technomusiken tog över.

- Klubbmusiken så specificerad nu för tiden. Skivbolagen är snävt inriktade på en viss typs klubbmusik, och min musik passar absolut inte in i någon klubbmusikgenre, den är lite annorlunda. Och jag vill ha det på det viset.

Tror du ändå din musik kommer att spelas på dansgolven?

- Jag vet inte om den kommer att spelas så mycket på dansgolven, men däremot kommer jag att spela den på dansgolv. Jag gillar att spela på små rockklubbar och jag trivs med att spela för en klubbpublik. Jag funderar på att göra fler klubbvänliga och dansvänliga låtar. Jag tycker det skulle vara kul, att i stället för en dj som spelar skivor skulle det stå en musiker där och spela musiken live.

Ute på miniturné

I samband med skivsläppet är han ute på en miniturné, och det är rätt så krävande, eftersom bandet består av han själv, och 14 synthar.

- Eftersom de är analoga har de egna personligheter, de kan trilskas ganska mycket, så det är mycket teknik som ska fungera och mycket förberedelser. Men hittills har det gått bra, och jag har fått bra respons.

Många har kommit fram och pratat med honom efter hans keikkor, och i Åbo fick han ett lite speciellt tack, men det förstod han inte just då.

- En kille med långt svart hår och skägg som såg väldigt lycklig ut kom fram och tackade mig för ett bra gig. Jag sa ”tack tack men jag hinner inte prata nu”, för jag hade bråttom. Några dagar senare fattade jag att det var Jori Hulkkonen, den mest kända finska technoproducenten. Och jag avvisade honom!

Om det går som Kebu själv vill så blir det absolut ett album till, och flera konserter.

- Jag fick en förfrågan om att spela på Hartwall arenans huvudscen. Något mer än så kan jag inte berätta i det här skedet, men jag blev ganska paff måste jag erkänna, så det här är nog inte de sista spelningarna jag gör tror jag.

Kebu spelar på lördag på The Doo-Bop Club i Vasa, och på Kulturhuset Dux i Kristinestad den 18 maj.

Nyligen publicerat - X3M