Hoppa till huvudinnehåll

Caj Bremer äras med stort kulturpris

Caj Bremer bland egna bilder utställda på bibiloteket i Nickby i fjol. Bild: YLE/Mikael Kokkola caj bremer,mjk

Fotograf Caj Bremer, från Sibbo, tilldelas Svenska Kulturfondens stora kulturpris på 20 000 euro.

Stark närvaro, värme och empati kombinerat med ett stort intresse för människor och deras närmiljö är betecknande för Bremers arbeten, sägs det bland annat i prismotiveringen.

Själv ser han människan som sitt viktigaste skäl till att fotografera. Något som han har gjort professionellt i över 50 års tid.

För två år sedan besökte över 65 000 mänskor hans retrospektiva utställning på Ateneum. Caj Bremer är i sommar aktuell med en ny utställning, nu havsbilder, på sjödagarna i Kotka.
Caj Bremer och Stefan Bremer, far och son, hör till de mest betydande fotograferna i Finland. Bettina träffar dem och de diskuterar personlighet och fotografering. Det här kan du se här i Arkivet.

 • Inga nya mobbningsrutiner i Raseborg

  Misshandeln i Seminarieskolan leder inte till förändringar.

  Fallet där en vuxen flög på en elev under skoldagen i Ekenäs leder inte till några nya rutiner i skolorna i Raseborg. Om det är mobbning som ligger bakom händelsen så har skolan helt säkert hanterat situationen enligt alla regler, säger bildningsdirektören.

 • Mindre radioaktiv läcka i Norge

  Det handlar om ett mindre utsläpp, uppger myndigheterna.

  Ett radioaktivt utsläpp har skett i Halden i Norge. Det handlar om ett mindre utsläpp, uppger det statliga strålsäkerhetsinstitutet i Norge. Än så länge har man inte iakttagit några konsekvenser vare sig för hälsa eller miljö, säger myndigheterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland

 • Farväl, gamla Näse skola!

  Nu rivs den gamla skolan i Näse i Borgå.

  Nu rivs Näse skolas gamla byggnad i västra Borgå. Lågstadieeleverna går i baracker på granntomten och väntar på nya Västra enhetsskolan.

 • Stadsstyrelsen i Borgå inledde budgetbehandlingen

  Omröstningar är att vänta på måndag.

  Skolnätet, investeringarna och skuldsättningen i Borgå. Det är frågor som stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP) väntar att blir de hetaste ämnena för styrelsen i Borgå under behandlingen av budgeten för nästa år.

 • Euromaster ersätter kunder för förlorade däck

  Företaget kommer att kontakta alla berörda kunder.

  De däck som förstördes i branden vid Euromaster i Borgå kommer att ersättas med nya. Företaget kommer personligen att vara i kontakt med samtliga kunder som hade däck lagrade i Östermalm.