Hoppa till huvudinnehåll

Centern: Åldersgräns för energidrycker

Bild: Yle
De långvariga effekterna för barn är inte kända Bild: Yle Bild: Yle webbdoktorn

Centern vill ha en åldersgräns på 15 år för att få dricka energidrycker. Lagförslaget har också skrivits under av andra partiers riksdagsledamöter.

Enligt Centerns vice ordförande Annika Saarikko är det många föräldrar och lärare som har tagit kontakt med partiet angående frågan. Redan nu har flera affärer slutat sälja energidrycker åt barn. På förpackningarna står det också att dryckerna inte passar för barn.

Enligt kostrådgivare vet man inte tillräckligt mycket om vilka långvariga effekter stora doser av uppiggande medel, som taurin, kan ha för barn. Dessutom är många föräldrar rädda för att barnen får koncentrations- och sömnsvårigheter.