Hoppa till huvudinnehåll

Livlig debatt om förtursrätten till färjorna i skärgården

Färjkö vid Lillmälö, Pargas Bild: Yle/ Niclas Lundqvist bilar,bilkö,färja,färjkö,kö,lillmälö,pargas

Diskussionen om vem som ska ha förtur till landsvägsfärjor i skärgården går het här på Yles webbplats. NTM-centralens förslag att inte längre låta Houtskärs- och Norrskatabor få förtur på färjorna har delat upp debattörerna i två läger.

Skärgårdsbor skjuter ner förslaget att dra in förtursrätten medan andra tycker att det låter rimligt att vanligt folk ska vänta på sin tur.

En som vill minska antalet förtursskyltar konstaterar att man inte heller har förtur under rusningstrafik i städerna: Vart har skärgårdsborna så bråttom?

- Nej skärgårdsborna har inte bråttom, det är stugfolket som med våld ska först i färjkön, kontrar en.

- Vägarna i Helsingfors är dessutom öppna dygnet runt medan vissa färjor i skärgården faktiskt slutar gå vid ett visst klockslag, kontrar en annan.

Långa arbetsresor från skärgården

Webbdebattörer som är bosatta i skärgården vittnar om 6 timmars arbetsresor enkel väg och betonar att de måste få röra sig fritt och ha förtur.

- Men det är ens eget val att bo i skärgården och då måste man acceptera villkoren, påpekar en.

- Jamen det är vi skärgårdsbor som gör skärgården levande också för er fritidsboende, lyder försvaret.

Dags för fast förbindelse?

Förslagen och kommentarerna på webben är många, men någon entydig ny lösning på förtursproblematiken verkar inte finnas. Några önskar i stället att man nu slutar ställa ortsbor och fritidsboende mot varann. I stället bör alla jobba för det alla vill, ha en levande skärgård, konstaterar en webbdebattör. Grundproblemet är ändå att staten ger för lite pengar till färjetrafiken, menar många.

- Ifall färjorna gick oftare eller om det fanns en fast förbindelse skulle många problem vara ur värden.

Diskutera förtursrätten längre ner på sidan!

Färjrally redan 1968

I Yles Arkiv hittar du material från år 1968. Också då var det bråttom att hinna till färjorna på Skärgårdsvägen, så fenomenet är inte alls nytt. I Arkivet kan du också dela med dig av dina färjminnen. Till Arkivet!

Pargas stad vill ha kvar förtursrätten

I Pargas anser man att förslaget att dra in förturen för Norrskata- och Houtskärsbor är dåligt och fortsätter kämpa för skärgårdsbornas rättigheter.

Trafikchef Christjan Brander hoppas att NTM-centralen är villig att tänka om.

- Det låter väldigt illa i mina öron eftersom man vill begränsa det för dem som bor där ute. Det är ju det viktigaste att de som bor längst ute ska ha den här möjligheten. Det får man inte begränsa.

- Det är i och för sig naturligt att man utvärderar system och ser hur man kan göra det bättre och smidigare, men om man är ute efter att begränsa och göra det svårare för skärgårdsborna att röra sig så är vi från stadens sida emot det, fortsätter Brander.

Inte heller Johan Broos, som är ordförande för närservicenämnden i Nagu, tänder på förslaget. Han hoppas att NTM-centralen lyssnar på kommunernas åsikter och ändrar sig.

- Jag skulle vara väldigt försiktig med att ändra någonting. Det enda riktigt stora problemet vi har är att färjkapaciteten är för liten, det är ett faktum.

- Förtursrätten är inget stort problem, den fungerar ganska bra som det är i dag. Jag är rädd för att om man nu ändrar på den så är det enda man åstadkommer att man får en sämre situation, i synnerhet ur skärgårdens synvinkel, säger Broos.

Trafikdirektör Timo Vähämaa på NTM-centralen säger att antalet förtursrätter har blivit för stort, och att man nu måste se till att ge rätten endast till dem som verkligen behöver den.

Christer Mattsson anser att skärgårsdborna måste prioriteras, men han håller med om att det är för många som har fått förtursrätt:

- Man ser många okända ansikten som har röda skyltar. De som bor i skärgården ska i första hand få förtursrätt. De som kör ut varor och liknande behöver också den men framför allt ortsborna.

Närbild på Yle Fem söndagen den 20 maj kl. 19.55 handlar om förtursrätten i skärgården.

Läs också

  • HFD i Sverige: Fotografering från drönare totalförbjuds

    Enda undantaget är om avsikten är att förhindra brott.

    Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige har beslutat att all fotografering från drönare förbjuds, skriver Aftonbladet. Det enda undantaget är om syftet med flygningen är att förhindra brott.

  • Dags för första snön - speciellt i sydost

    Första snön faller i medeltal vid skiftet oktober-november.

    Den första snön väntas falla i sydöstra Finland på tisdag och vägarna kan bli hala, speciellt på torsdag. Mot slutet av veckan blir det igen varmare och den snö som då finns i södra och mellersta Finland smälter.

Nyligen publicerat - Åboland